Pe lângă beneficiile spirituale, în zilele noastre chiar și oamenii de știință recunosc particularități concrete pe care rugăciunea le are în viața omului. Iată, cum ne putem schimba viața cu ajutorul rugăciunii!
Diacon Alexandru Gabriel Negoiță/ Parohia Sfântul Nicolae din Chiajna
De pildă, anumiți cercetători susțin că rugăciunea îmbunătățește autocontrolul și ajută la evitarea tentațiilor. S-a constatat și faptul că rugăciunea dezvoltă un comportament pro-social. Studiile demonstrează că persoanele care se roagă sunt mult mai calme și mai puțin agresive decât cele care nu o fac. Există cercetări care arată legătura dintre rugăciune și disponibilitatea de a ierta. În cadrul unui singur studiu, au fost realizate două experimente. La primul, li s-a cerut câtorva participanţi, bărbaţi şi femei, deopotrivă, să se roage pentru partenerul lor, iar altora, doar să-l descrie sau să vorbească despre el. Apoi au măsurat disponibilitatea de a ierta, înţelegând prin aceasta reducerea simţămintelor de ură sau răzbunare şi au constatat că toţi cei care se rugaseră aveau mai puţine simţăminte negative. Apoi, au realizat un al doilea experiment, în care le-au cerut câtorva participanţi să se roage pentru un prieten adevărat, în fiecare zi, timp de patru săptămâni, iar altora să mediteze asupra relaţiei lor şi să gândească la lucruri pozitive. Ca şi în primul experiment, au constatat că disponibilitatea de a ierta era mai mare în cazul celor care se rugaseră decât în cazul celorlalţi, probabil datorită faptului că rugăciunea ajută şi la micşorarea preocupării aproape exclusive pentru sine.
Putem readuce armonia în familie
De asemenea, Cercetătorii au descoperit că nivelul de încredere în soţ, soţie, rude, prieteni, creşte pe măsură ce creşte şi activitatea spirituală, în care este inclusă rugăciunea. O posibilă explicaţie este faptul că rugăciunea te face mai empatic, mai puţin egoist şi te apropie de cei pentru care te rogi. Alte studii au demonstrat că rugăciunea, religiozitatea în general, măreşte gradul de mulţumire, recunoştinţă, disponibilitatea de a ierta, satisfacţia în cadrul unei relaţii şi micşorează infidelitatea. Oamenii de ştiinţă au arătat că persoanele care se roagă pentru semenii lor sunt mai puţin vulnerabile la efectele negative ale stresului. Rugăciunea influenţează starea minţii, te ajută să te relaxezi şi, prin urmare, elimină efectele stresului. Mai mult decât atât, rugăciunea reduce în mod considerabil riscul de a suferi de anxietate sau depresie. Indiferent de motivul pentru care se roagă cineva, rugăciunea are numeroase beneficii, atât la nivel fizic, cât şi la nivel emoţional şi mintal. Indiferent de nivelul de religiozitate al unei persoane, rugăciunea este la îndemâna oricui, oricând.