Sănătate înainte de toate…

Bălăceala la ștrand sau la piscină constituie distracția verii. Dacă vrei să scapi de căldura de la oraș, sau de monotonia de la sat, mergi să te răcorești și să te destinzi la bazin. Însă, înainte de a te aventura în apă, respectă sfaturile medicilor privind protecția sănătății. 

Niciun alt loc nu este mai bun, mai potrivit pentru petrecerea zilelor toride de vară, decât bazinele unde se poate înota. Din păcate, nu toți proprietarii locurilor de agrement oferă vizitatorilor condiții optime de distracție. Multe ștranduri și psicine nu sunt igienizate conform standardelor de siguranță a populației. Acesta este motivul pentru care, în timpul mult așteptatei bălăceli, poți absorbi de pe pereții bazinului de înot o infecție cu o bacterie, o ciupercă sau cu un virus periculos pentru sănătate.  Așadar, dacă nu ai posibilitatea să mergi la mare, bucură-te la maxim de plăcerea înotului și de relaxarea în apă, dar ascultă sfatul specialiștilor și ia-ți măsuri de protecție. Pe marginile piscinei, pe grătarul dușului de la ștrand, pe șezlong, sau chiar în apă, se ascund numeroși paraziți care pot „atenta” la sănătatea ta. „Pielea este de cele mai multe ori afectată. Micozele cutanate, osteomielita, oni­comicozele, abcesele subcutanate, pitiriazisul versicolor sunt doar câteva dintre bolile pe care le poți lua dacă te ­scalzi în locuri neautorizate”, explică dr. Mirela Miertoiu, medic de medicină generală și estetică, doctorand în științe medicale dermatologice. 

Ce probleme de sănătate poți întâmpina? 

Conjunctivită la ­nivelul ochilor  

Pielea și ochii prezintă cea mai mare sensibilitate la contactul cu infecțiile din bazine. Printre cele mai severe boli oftalmologice, pe care le poți lua când înoți în piscină sau la ștrand, se numără și conjunctivita. Nu puțini sunt cei care dezvoltă această boală pe timpul verii. Conjunctivita este o afecțiune contagioasă a ochilor, cauzată de inflamația membranei mucoasei care acoperă albeața ochiului și partea interioară a pleoapei. În cazul în care contactezi boala, ți se înroșesc ambii ochi, te ustură și îți lăcrimează. Este posibil să ai și o sensibilitate crescută la lumină și să vezi încețoșat. În timpul somnului, în colțul ochilor și la rădăcina genelor vei avea o secreție gălbuie. Infecția poate să-ți afecteze ambii ochi. 

Micoze la picioare 

Membrele pot fi și ele afectate de infecțiile cu ciuperci. Cele mai expuse îmbolnăvirii sunt membrele inferioare, micoza picioarelor fiind fruntașă în topul infecțiilor contactate la piscină. Infecția se poate ma­nifesta prin cojirea pielii de la nivelul tălpii (forma descuamativă), prin mici fisuri ale degetelor trei-patru (forma pruriginoasă) sau prin mici fisuri ale degetelor trei-patru, cu roșeață în jur și un depozit albicios. Și negii sunt o amenințare a frecventării locurilor de agrement. Fie că apar pe mâini, pe tălpi, în jurul gurii, nasului, bărbiei sau în zona genitală, negii nu sunt de neglijat, pentru că devin dureroși. 

Fuga la medic la primele simptome! 

Constați anumite manifestări ale afecțiunilor prezentate anterior? Este musai să ajungi la medic în cel mai scurt timp. “Oricare ar fi forma de boală de care suferi, trebuie să mergi la medicul tău de familie la primele simptome. Bacteriile sau virusurile pot dăuna grav sănătății”, atenționează dr. Mirela Miertoiu. 

Și totuși… poți preveni infecțiile în bazin dacă: 

 înoți în bazine igienizate și autorizate sanitar;

 îți pui un prosop pe șezlong înainte să te așezi;

 ai papucii în picioare ori de câte ori calci pe grătarul de la duș sau pe gresia de la duș;

 nu folosești prosopul altei persoane, nici măcar a altui membru al familiei;  

 nu te încalți cu papucii, adidașii sau pantofii altei persoane; 

 îți faci duș de fiecare dată când ieși din bazin; 

acasă, îți speli bine hainele și prosoapele pe care le-ai avut cu tine la ștrand sau la piscină.