Primăvara – poarta aceasta care se deschide în explozia de vitalitate și culoare din viața naturii, a unui an nou, are momente unice. La fel de minunate sunt momentele unei colectivități, care îi adaugă locului, prin ospitalitatea ei – energie, forță și dinamism. Orașul Buftea, ca unul „verde și curat“, așa cum îl cunosc toți cei care i-au trecut pragul, s-a dovedit și de data asta cea mai bună opțiune, pentru un eveniment important – „Pegas Duatlon Buftea“. E manifestarea care a ajuns, anul acesta, la cea de-a doua ediție a celebrării bucuriei sportului pentru toți, indiferent de vârstă. Sâmbătă, 18 aprilie, la ora 11 și câteva minute – așa cum fusese programat și anunțat – Gheorghe Pistol, primarul orașului a dat startul acestui concurs remarcabil.
Ziarul nostru, anunțase, într-o ediție anterioară, petrecerea evenimentului. Cu toate informațiile utile pentru bufteni și oaspeții lor. Nu mai reluăm, în detaliu, amănuntele publicate atunci. Iată, însă, cum s-au petrecut lucrurile cu acest remarcabil spectacol sportiv în aer liber – „Pegas Duatlon Buftea“.
Gratuitate pentru toți buftenii și copii
Așa cum au promis, reprezentanții „Pegas Triatlon Buftea“ au oferit, gratuit, posibilitatea oricăruia dintre locuitorii orașului să participe la oricare dintre probele înscrise în competiție. La fel și tuturor copiilor, indiferent de vârste, de oriunde ar fi venit, nu numai din orașul gazdă.
Decor de poveste și istorie
Incinta Palatului Știrbey, cu aleile sale încărcate de istorie și parfum de întâmplări romantice, au oferit decorul încântător, pentru o zi de weekend, în natură. Dincolo de contemplarea frumosului din jur, cei mai mulți au venit acolo deciși să câștige primele locuri, în confruntările sportive ale duatlonului.
Un start onorant pentru participanți
Prima probă de concurs a fost cea a seniorilor. Plecarea pe traseu a fost declanșată de primarul orașului. Competitorii, unii dintre ei campioni redutabili la probe atletice, sau sportivi de mare anduranță, s-au lansat în prima cursă de alergare, desfășurată pe aleile minunatului parc al palatului amintit. Susținerea suporterilor a fost alertă și necondiționată, pe toată lungimea celor 5 km de parcurs. A urmat proba de ciclism, care și-a trimis competitorii pe un traseu stabilit de organizatori în afara domeniului princiar. Pe străzile orașului. Distanța obligatorie de parcurs? 20 km. Bineînțeles, circulația auto a fost întreruptă pentru aproximativ 2,5 ore și supravegheată de echipaje ale poliției locale.
După asta, în același iureș al întrecerii, a urmat ultima probă, tot una de alergare, pe lungimea de 2,5 km.
Probe multiple, pe categorii de vârste
Au fost foarte multe starturi, în etape de întrecere care s-au succedat cu repeziciune. Celor de ștafetă le-au urmat alergările prichindeilor, de la 3 la 5 ani. Apoi, s-au perindat cei între 8 și 9 ani. După ei au urmat copiii cu vârste de la 10 la 13 ani. A fost foarte disputată întreaga gamă de încercări sportive.
Tot timpul în care concurenții au făcut eforturi de a scoate un rezultat bun au primit încurajări aprige. Puncte de hidratare cu sucuri, apă minerală și fructe au fost puse la dispoziția sportivilor amatori.
O premieră a ediției
Mai bine spus, una dintre ele, dar prezentată ca cea mai importantă, a fost cea a duatlonului pentru copii. Cosmin Rogoveanu, vicepreședintele Asociației „Pegas Triatlon Club“, a deschis, de pe bicicletă, traseul de urmat, pedalând înaintea plutonului de concurenți. Iată ce afirmă el: „Duatlonul este, pentru cei mai mulți, un sport nou, interesant, frumos și complex. A fost un lucru inedit, chiar și pentru mine, care am trecut prin atâtea concursuri. I-am condus pe copii pe traseul de ciclism și, în anumite momente, am crezut că mă vor întrece. E un lucru extraordinar. Va trebui să repetăm aceste experiențe minunate”.
Oamenii? Cum au privit evenimentul?
De aici înainte, vor vorbi cei care s-au ostenit pentru organizarea competiției, au participat la ea ca sportivi amatori sau cu un palmares mai mic ori mai mare, de recorduri. Alții, ca simpli spectatori, mai vechi sau mai noi. Unii sosiți din Capitală, ceilalți bufteni, cu acte în regulă. Majoritatea, însoriți de bună-dispoziție și satisfacția că efortul lor le-a făcut bine și celorlalți.
Iată, așadar fragmente din dialogul cu ei.
Bogdan Ioniță. Are 47 de ani. Concurează. E membru fondator şi preşedintele clubului sportiv “Sportul pentru tine”, din Bucureşti, cu cinci secţii de sport pentru amatori: triatlon, ciclism, alergare, înot şi tenis.
Are umor: „Vrem să fim mai buni decât Steaua, Dinamo şi Rapid, la un loc! Cel puţin la triatlon, îi batem sigur. De teamă, cred că nici n-au venit la Buftea“.
Ciprian Bălănescu, multiplu campion național la Duatlon. Concurează și el. „În urmă cu 2 săptămâni am obținut acest titlu, pentru a 10-a oară, consecutiv. Săptămâna viitoare plec în Spania, la Alcobandes. E Campionatul European de Duatlon. Distanţele sunt la standardul internaţional: 10 km alergare, 40 de km bicicletă, apoi iar alergare – 5 km. Îmi doresc o clasare cât mai bună, chiar podiumul. Apoi, voi participa şi la Jocurile Europene de la Baku, în Azerbaijan. Am fost selectat pentru asta de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român“.
Cristina Ştefănuț, vicepreședinte – “Asociația Noi Orizonturi – Familia”. Suntem aici să-i susținem pe copiii din concurs. Le oferim premii celor clasați pe locurile I, II și III, alături de Carrefour, sponsorul principal al acestei ediții de sport pentru toți, în aer liber. Suntem prietenii parteneri ai organizatorului – „Pegas Triatlon Club“. Am adus și voluntari. Copiii vor primi multe dulciuri și produse de igienă corporală: periuțe de dinți, geluri de duș și pastă de dinți.
Deocamdată, sunt fascinată de spectacolul superb al participanților. De altfel, e prima ediție la care se desfășoară, din plin, crosul copiilor. Apoi e și o altă premieră: cea în care au fost incluse probele de duatlon, pentru copii.
Îi vedem, bucuria noastră și a lor e prezentul. Dar tot ce dobândesc ei aici se adresează viitorului lor.
Tudor Buțu, președintele Asociației „Pegas Triatlon Club, organizatorul evenimentului. El însuși e un sportiv de mare anduranță. La finalul competiției, le-a oferit tuturor câștigătorilor premiile cuvenite. A făcut-o alături de Cristina Ștefănuț. Le-a mulțumit tuturor pentru participare, entuziasm și rezultate. În dialogul cu noi, a ținut să precizeze:
„Vreau să adresez, prin intermediul ziarului dv., mulțumirile noastre speciale dlui primar Gheorghe Pistol și Consiliului Local Buftea, pentru tot sprijinul acordat. Mulțumiri și tuturor voluntarilor noștri. Ne-au ajutat, mai ales pe traseul de ciclism, și membrii Clubului Sportiv Voința, din Buftea. La fel poliției orașului, cât și doamnei Beatrice Belizarie, șefa complexului din incinta Palatului Știrbey“.
Cosmin Rogoveanu, vicepreședinte Asociația „Pegas Triatlon Club“: „Acest concurs n-ar fi fost posibil fără ajutorul membrilor asociației noastre și zecilor de voluntari. Tuturor, mulțumiri. Premii? Am oferit tichete valorice, fiecare cu sume între 100 și 400 de lei, susținute de sponsorul și partenerul nostru german „Sailfish”. E unul dintre cei mai mari producători din lume de echipament sportiv, la ora actuală. Am avut sucuri naturale „Fresh Sloop“.
Peste toate acestea, suntem mulțumiți de participarea numeroasă, a aproape 300 de competitori. Aici includ și numărul mare de copii de toate vârstele, veniți să concureze. Dacă la toți aceștia adăugăm și membrii familiilor care i-au însoțit, prieteni, spectatori veniți din București, Buftea și alte localități – ajungem la peste 500 de persoane. Le mulțumim tuturor“.
Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, cu care am apucat să dialoghez numai câteva minute, înainte de start a spus: „Sunt bucuros mai ales de așa o prezență, în orașul nostru. Campioni, sportivi amatori sau cu palmares de profesioniști. Apoi copiii, împreună cu familiile lor, prieteni, suporteri. Am vrut și iată că am reușit ca acest eveniment important să devină o tradiție. Toți, vor fi oricând bineveniți în orașul nostru. Îi așteptăm cu drag, la fel ca întotdeauna“, a conchis el.