Tradiţii la ­începutul ­iernii

Iarna începe oficial vineri, pe 30 noiembrie odată cu marea sărbătoare a Sfântului Andrei. Ziua “primului chemat» dintre apostolii Mântuitorului Iisus Hristos, după Sfântul Ioan Botezătorul, este încununată de tradiţii. Se spune că noaptea din ajunul sărbătorii, 29 spre 30 noiembrie este noaptea strigoilor, cea în care Moş Andrei pune în mișcare haitele de lupi.

Din moşi-strămoşi se ştie că noaptea de Sfântul Andrei este o noapte de spaimă pentru că se crede că duhurile morţilor ies din morminte şi împreună cu strigoii vii (care nu-şi dau seama că-şi părăsesc culcuşurile pentru câteva ore) se bat pe la răspântii de drumuri şi prin alte locuri necurate. Se crede că aceste lupte crâncene se desfăşoară la câteva ceasuri de la lăsarea întunericului, adică de la miezul nopţii până când cântă cocoşul. Doar atunci spaţiul se purifică şi spiritele morţilor intră din nou în morminte iar sufletele strigoilor revin în trupurile pe care le-au părăsit fără ştiinţa lor. Se spune că sunt şi strigoi şi duhuri ale morţilor mai blânde care nu se războiesc ci se prind în horă şi joacă împreună în jurul focului până la cântatul cocoşului, urmând să revină fiecare la locul său. Indiferent cum ar fi, ziua de Sfântul Andrei este ziua ideală pentru ritualuri de atragere a norocului în familie, de alungare a farmecelor, blestemelor, spiritelor rele din casă şi de vindecare a bolilor. De pildă, din bătrâni se spune că noaptea de ajun fiind noaptea morţilor, e bine să te trezeşti dis-de-dimineaţă, la cântatul cocoşului şi să ungi tocurile geamurilor şi uşilor cu usturoi. Sau, ieşi în ­curtea casei şi aprinde un felinar, fix la miezul nopţii. În acest mod vei reuşi să alungi spiritele rele din gospodărie.   

Sarea încălzită și boabele de grâu te scapă de blesteme 

Se spune că poţi scăpa de efectele devastatoare ale blestemelor arzând un pumn de sare pe o placă de lemn de tei. Aşadar, ia o grămăjoară de sare grunjoasă (pentru murături) şi aşeaz-o frumos pe bucata de lemn, ca un cuibuşor de păsări. De jur împrejurul ei pune boabe de grâu sub forma unui cerc. Cu mâna dreaptă întin-să deasupra sării calde spune cu voce tare, de trei ori: “Fugiţi blesteme din casa mea, de la familia mea, de peste tot ce mă înconjoară. Mă eliberez de tot ceea ce este negativ în mine şi în jurul meu şi rămân curat.” 

Îţi visezi ursitul ­dacă ţi pui grâu sub pernă 

Un ritual care s-a păs­trat şi astăzi în rândul fetelor nemăritate este ascunsul grâului sub pernă. În noaptea de ajun pune-ţi o mână de boabe de grâu sub pernă. Se crede că bărbatul care va veni şi-ţi va fura grâul în vis va fi cel ce te va duce la altar îmbrăcată în rochia albă de mireasă şi cel ce-ţi va sta alături toată viaţa.    

Rugăciunea ­care-ţi ameliorează ­sufer­inţele fizice   

Tot în ziua de Sf. Andrei poţi să-ţi îmbunătăţeşti starea de sănătate. Ia o crenguţă de busuioc şi apă sfinţită de la preot şi pune-le acasă, într-un vas de lut. Fă-ţi semnul crucii de trei ori şi spune următoarea rugăciune: “Tată ceresc, Tu ştii durerea şi disperarea mea. Tu ştii dorinţa inimii mele să fiu vindecat de această boală care mă chinuie groaznic (şi spune despre ce afecţiune e vorba). Te rog acum, acordă-mi atingerea Ta vindecătoare. Ştiu că Tu poţi să mă faci bine, exact ca în vremurile Bibliei.”