Cele mai bune mâncăruri pentru purificarea organismului
După mesele îmbelșugate cu sarmale, ciorbă de porc, piftie, cârnați, caltaboși, fripturi, cozonaci și alte bunătăți greu digerabile, este momentul să ne delectăm cu delicii cât mai naturale pentru sa ne purifica organismul. Salatele, ciorbele și supele de legume, peștele, cerealele integrale, zarzavaturile și fructele nu trebuie să ne lipsească din farfurie în această perioadă. Iată câteva mâncăruri, sănătoase, gustoase și ușor de preparat!
Supă de legume
Ingrediente:
2 morcovi, 2 ardei grași,
2 roșii, 1 ceapă mare,
1 cartof, 1 rădăcină
de pătrunjel, 1 rădăcină
de păstârnac, 1 ţelină,
1 legătură mare de pătrunjel, sare, boia de ardei dulce și piper, după gust.
Mod de preparare: Curăță morcovul, ceapa, cartoful, țelina, rădăcina de pătrunjel, păstârnac și îndepărtează semințele ardeiului gras. Spală bine toate legumele, apoi toacă-le și lasă-le puțin la călit cu un pic de ulei. Adaugă și un sfert de legătură de pătrunjel, sare, boia de ardei dulce și piper, după gust. Când legumele s-au înmuiat puțin, umple vasul cu apă, mai pune încă o jumătate de legătură de pătrunjel și lasă-le la fiert. La final, potrivește de sare și piper. Pentru savoare și aspect, presară pătrunjel verde în ploaie.
Ghiveci de legume
Ingrediente: 2 linguri de bulion, 1 vânătă, 1 dovlecel, 1 ardei gras, verde, 1 ardei gras, roșu,
1 cartof mai mare, 1 morcov mare, 1 roșie mare, 1 ceapă mare, 1 ţelină, 1 rădăcină păstârnac, 1 legătură de pătrunjel, foarte puţin ardei iute, sare, boia de ardei dulce și piper, după gust.
Mod de preparare: Începe prin a curăța și spăla bine legumele și zarzavaturile. Taie legumele mai mari, iar zarzavaturile, cubulețe mici. Pune ingredientele într-un vas încăpător și amestecă-le bine cu bulionul, o jumătate de legătură de pătrunjel, foarte puțin ardei iute, sare, boia de ardei dulce și piper, după gust. Adaugă ulei și lasă-le să se călească până când se înmoaie. Ulterior, umple vasul cu apă și pune totul la fiert. Când ghiveciul este gata, mai presară pătrunjel deasupra. Va avea un aspect mai plăcut și un gust mai bun.
Stufat de ceapă și cartofi
Ingrediente: 3 cartofi medii, 2 cepe medii, 1 roșie,
1 legătură de mărar,
1 lingură de făină,
sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Spală ceapa, toac-o mărunt și călește-o puțin, în ulei. Adaugă apă și lasă ceapa să dea în câteva clocote. Apoi pune și roșiile și cartofii tăiați cubulețe și lasă toate ingredientele la fiert. La sfârșit, îngroașă stufatul cu o lingură de făină diluată în apă și oferă-i un plus de savoare cu mărarul tocat mărunt. Condimentează cu sare și piper, după gust. După ce oprești focul, lasă stufatul să stea înăbușit.
Salată de fructe
Ingrediente: 2-3 linguriţe de ovăz,
1 iaurt degresat, 1 banană,
1 portocală, 1 măr,
1 kiwi 1 piersică, 1 frunză de mentă, miez de nucă,
stafide.
Mod de preparare:
Decojește fructele, feliază-le și amestecă-le cu nucile și stafidele. Separat, amestecă bine iaurtul cu ovăzul, iar când se omogenizează compoziția, toarn-o peste fructe și amestecă din nou. Pentru decor, poți folosi o frunză de piersică.
În cura de detoxifiere evită: alcoolul, cafeaua,
prăjelile, pâinea, produsele de patiserie, dulciurile,
mâncărurile tip fast-food, mezelurile, carnea, lactatele cu un conținut mare de grăsime, sarea în exces.