Nu accepta să trăiești în ­desfrâu!

Iubirea fără binecuvântarea unui duhovnic în prealabil, este la modă acum, când pământul e plin de oameni. Astăzi, până şi elevii din şcoli şi licee au relaţii care in-clud intimitate senzuală şi sexuală. Dacă faci parte din categoria celor ce preferă să-şi trăiască iubirea fără să-i ofere o valoarea duhovnicească, trebuie să ştii că sălăşlu-ieşti în păcat. Taina unirii bărbatului cu femeia este foarte mare, de aceea, trebuie săvârşită întru Hristos şi în Biserică. Prin Taina Nunţii, nu a logodnei.

Viaţa se naşte din iubire. Aşa se explică faptul că Dumnezeu-Tatăl, Cel care te-a creat, nu ţi a dat înclinaţiile trupeşti pentru desfrâu, ci pentru înmulţirea neamului omenesc. Aminteşte-ţi că există o poruncă divină, lipsită de întinăciune care spune aşa: „Creşteţi şi vă înmulţiţi, şi umpleţi pământul şi-l supuneţi!” (Facerea 1,28). Aşa-dar, caută să-ţi clădeşti relaţia cu partenerul în deplină credincioşie faţă de voi înşivă, şi faţă de Dumnezeu. Nu te lăsa condus de influenţele prietenilor, colegilor de şcoală, de serviciu, vecinilor ş.a.m.d. care se disting printr-o imoralitate strigătoare la cer! Între tine şi persoana faţă de care ai sentimente profunde trebuie să dom-nească dragostea reciprocă şi puritatea.      

Prin taina logodnei primești Duhul Sfânt 

Înainte să te ­arunci în aşternuturile partenerului, dacă nu poţi să faci nuntă, mergi la preot şi logodeşte-te religios. Slujba specială pe care o săvârşeşte slujitorul Bi-sericii înaintea Bunului Dumnezeu are o încărcătură duhovnicească. Ea este esenţială în primirea Tainei Cununiei religioase. Potrivit scrierilor bisericeşti, odată logodit, eşti oprit de a te mai logodi cu alte persoane, având datoria morală de a te căsători cu alesul inimii tale care ţi-a devenit logodnic. Se consideră că acesta este primul act prin care amândoi vă arătaţi dorinţa sinceră de a vă uni înaintea Domnului, prin Taina Nunţii. De aceea, în cazul în care, după ce primiţi binecuvântarea slujitorului lăca-şului de cult, unul dintre voi doi  nu mai vrea logodna şi alege să se căsătorească religios cu o altă persoană, deja se ia în calcul a doua nuntă, prima fiind încălcată. „Cel ce ia spre însoţire de căsătorie pe femeia logodită cu altul, trăind încă logodnicul, să fie pus sub învinuire de adulter” (hotărâre luată prin Sinodul Ecumenic V VI / 691-692). 

Și totuși… logodna nu ţine locul Nunţii. ­Petrece-o în puritate!  

Logodna religioasă nu-ţi dă liber la unirea trupească. Până în ziua în care intri în Biserică şi primeşti binecuvântarea prin Taina Nunţii, eşti obligat să-ţi păstrezi puri-tatea. Logodna nu ţine loc de Cununie. Căsătoria religioasă este considerată „mica biserică din casă” iar la slujba înfăptuirii trebuie să fiţi curaţi, puri. „Omul trebuie să se căsătorească pentru a alunga păcatul şi pentru a se izbăvi de orice faptă a desfrânării. Anume pentru aceasta trebuie să ne căsătorim, pentru a ne ajuta reciproc să ducem o viaţă curată” (Sfântul Ioan Gură de Aur). Canonul 25 (Sfântul Ioan Postitorul) arată că odată căzut în desfrânare cu logodnicul înaintea Nunţii, vei fi exclus de la împărtăşanie timp de 11 ani. Un lucru este cert. Sexul înaintea căsătoriei nu constituie valoarea supremă a vieţii, ci un mare păcat. 

Rugăciunea 

dinaintea Nunţii 

„Doamne, vrem să construim între noi doi o adevărată comuniune. Dă-ne harul să rămânem mereu deschişi faţă de tine, izvorul oricărei iubiri. 

Eliberează-ne de ego­­i­sm, ca să ne putem cu­noaşte în adevăr calităţile şi defectele. Înva­ţă ne să ne acceptăm unul pe altul aşa cum suntem, fără condiţii, să ştim să dăruim cu generozitate şi să primim cu umilinţă. 

Dă-ne un suflet deschis, ca să ne putem împărtăşi unul altuia cu sinceritate lumea interioară: bucurii, suferinţe, dorinţe, aspiraţii, dificultăţi. 

Dă-ne puterea iubirii tale, ca să ştim să ne apropiem unul de celălalt pentru a ne pune totul în comun şi a fi mereu una. Nu îngădui să ne închidem în noi înşine: de acum vrem să ne punem împreună în slujba celorlalţi, mai ales a celor mai săraci, iar într-o zi să ne dăruim copiilor noştri. 

Îţi mulţumim Doamne, pentru că ne-ai făcut darul să ne întâlnim unul cu celălalt. Ajută-ne să fim fideli faţă de acest dar. Îţi oferim bucuria iubirii noastre. Doamne, vrem ca ea să fie atât de curată, atât de adevărată, încât în ea să Te putem găsi pe Tine. Amin.”