Bucură-te de deliciile din farfurie fără excese!
Crăciunul şi Anul Nou vin cu mese îmbelşugate. Cârnăciorii, toba, piftia, ciorba de rasol, friptura, caltaboşii şi sarmalele cu mămăliguţă nu lipsesc de pe masa niciu-nui gospodar în zilele de sărbătoare. Nici n-ai cum să rezişti tentației farfuriilor pline cu bunătăţi. Ai grijă însă, consumată în exces, mâncarea tradiţională din aceste zile te poate băga în spital. Mai ales, dacă ai ţinut cele 40 de zile de post premergătoare Crăciunului.
Merele, kiwi și mandarinele îţi reglează colesterolul
“Dacă eşti hipertensiv, abţine-te de la friptura din carne de porc împănată. Aceasta conţine din abundenţă grăsimi saturate care se depun cu uşurinţă în organism şi cresc nivelul lipidelor din sânge agravând şi mai mult hipertensiunea arterială. Consumul grăsimilor saturate reprezintă unul din cei mai periculoşi factori de apariţie şi agravare a bolilor cardiovasculare”, susţine dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală. Preparatele din carne de porc obţinute prin procesul de afumare sunt şi ele la fel de nocive tensiunii, inimii şi vaselor sanguine cu probleme. De asemenea, poţi evita foarte bine creşterea glicemiei şi a colesterolului rău prin înlocuirea zahă-rului cu fructe de sezon. Kiwi, merele, portocalele şi mandarinele conţin multă apă, vitamine, săruri minerale şi fibre cu rol important în încetinirea trecerii zahărului în sânge.
Suferi de ulcer? Mănâncă doar 2 sarmale, 1 cârnăcior și 1 friptură
Pe cât sunt de gustoase şi de apetisante, pe atât sunt de periculoase mâncărurile din carne de porc, dacă suferi de ulcer sau gastrită. În acest caz, e bine să ştii că în ziua de Crăciun sau de Anul Nou ai voie să consumi cel mult o porţie de ciorbă de rasol, două sarmale cu puţină mămăliguţă, un cârnăcior şi o porţie de friptură. Dar nu toate la aceeaşi masă. Mănâncă puţin şi des. E de preferat să excluzi piftia de pe masa de sărbători însă, dacă nu este cu putinţă, nu adăuga usturoi în ea. Întot-deauna e bine să asociezi carnea cu legume ca să-ţi asiguri aportul de fibre şi glucide care facilitează absorbţia grăsimilor. Nu face greşeala de a consuma la o singură masă aperitive cu pâine, friptură, sarmale, plăcintă şi cozonac. Suprasoliciţi nu doar stomacul, ci şi bila şi ficatul. Pentru o digestie a alimentelor realizată mai uşor de organism, în această perioadă măreşte semnificativ consumul de fructe şi sucuri naturale. Tot pentru îmbunătăţirea digestiei şi o bună hidratare, în timpul meselor, din când în când, fă pauze scurte ca să iei câteva înghiţituri de apă plată. Este metoda ideală şi pentru prevenirea tulburărilor de tranzit intestinal.
Înlocuiește carnea de porc cu curcan dacă “te deranjează” bila sau ficatul
În cazul în care te confrunţi cu tulbutări hepatice sau biliare, indiferent de natura lor, cel mai indicat este să înlocuieşti carnea de porc cu carnea de curcan. Şi nu te grăbi să consumi la aceeaşi masă caltaboş, friptură, pâine, sarmale şi desert. “Dulciurile care se găsesc pe mesele tuturor în această perioadă a anului (inclusiv cozona-cul), nu conţin doar zahăr, ci şi cantităţi mari de grăsimi. Majoritatea acestor preparate au în compoziţie ingrediente precum laptele, untul foarte gras sau margarina care pot afecta stomacul, ficatul şi inima. Dacă nu le poţi scoate din dieta de sărbători, măcar consumă puţin câte puţin din ele. Fructele existente acum pe piaţă, gen portocale, mandarine, kiwi şi grapefruit sunt cele mai bune pentru sănătatea ficatului şi veziculei biliare în perioada sărbătorilor de iarnă”, avertizează dr. Mirela Miertoiu. Ca să petreci Crăciunul şi Anul Nou cu voie bună, în sânul familiei, consumă atât măncărurile cât şi băuturile alcoolice cu moderaţie. Nu uita! Excesele, de orice fel te pot pune în situaţia de a-ţi petrece sărbătorile pe patul de spital.