O reparație binevenită
Senatul a aprobat legea prin care crescătorii de animale cărora li s-au imputat subvenţiile primite în perioada 2007-2010, pentru că aveau datorii la stat, să fie scutiţi de plată. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să primească și avizul Camerei Deputaților.
Această propunere legislativă a fost inițiată în anul 2013, ca urmare a scandalului în care au fost implicați câteva zeci de mii de fermieri.
Totul a început în perioada 2007-2010, când au fost semnate ordine de ministru prin care subvenţiile primite de la UE erau condiţionate de inexistenţa datoriilor la bugetul de stat. Crescătorii de animale, pentru a putea intra în posesia subvenţiei, erau obligaţi să depună o declaraţie pe propria răspundere că nu au restanţe la stat. În urma unui audit al Curţii de Conturi la APIA, autorităţile au descoperit că foarte mulţi fermieri aveau datorii la stat. În aceste condiții, cu titlu de amendă, ei ar fi trebuit să returneze banii primiţi de la APIA. Totodată, acestora li se anula și dreptul de a mai primi subvenţii UE pe o perioadă de trei ani.
Actuala lege, elaborată de MADR, prevede ca fermierii sancționați anterior să fie scutiţi de returnarea subvenţiei primite în perioada 2007-2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA să îi primească înapoi. Mai mult, fermierii care nu au primit subvenţia ce li se cuvenea îşi vor primi banii de la APIA. Proiectul de lege aprobat de Senat mai prevede că solicitanţii care au respectat condiţiile cu privire la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, dar care nu au încasat sumele cuvenite acestor plăţi, urmare a depunerii cererilor aferente, vor beneficia de acestea. De asemenea, prin lege se anulează şi titlurile de creanţă sau notificările emise de APIA, iar sumele recuperate se restituie. Totodată, prin lege se anulează şi titlurile de creanţă sau notificările emise de APIA, iar sumele recuperate se restituie.
Măsura condiționării primirii subvenției de lipsa datoriile către stat a fost considerată de Comisia Europeană abuzivă. De aceea, începând cu anul 2011, ea a fost anulată, beneficiarii de subvenții putând primi aceste ajutoare, indiferent dacă au datorii către bugetul de stat.