Opt fungicide ce conţin substanţa activă epoxiconazol au fost clasificate, începând cu 1 ianuarie 2015, din clasa de pericol Xn ( nociv ) în clasa de pericol T ( toxic ). În această categorie se înscriu produsele BASF: Allegro, Capalo, Duett Ultra, Opera, Opera Max, Osiris, Tango Super, dar şi produsul companiei ADAMA, Soprano 125. 

Astfel, de la 1 ianuarie 2015, toate operaţiunile cu produse de protecţia plantelor care conţin epoxiconazol pot fi făcute doar de distribuitorii/utilizatorii profesionali, adică deţinătorii Certificatului de Înregistrare, respectiv Autorizaţiei de Utilizare/prestare servicii cu produse clasificate T şi T+, conform Ordonanţei 4/1995, aprobată de Legea 85/1995 cu modificări şi completări. Reclasificarea se referă şi la produsele achiziţionate până la 1 ianuarie 2015. Operatorii economici/producătorii agricoli care nu sunt autorizaţi pentru comercializarea sau utilizarea produselor de protecţia plantelor clasificate ca toxice şi foarte toxice (T şi T+) vor trebui să storneze aceste produse furnizorilor.

Cum se poate obţine autorizaţia

Au­to­ri­zația pentru uti­­li­zarea produselor de pro­tecție a plantelor din grupele I şi II (T și T+) de toxicitate se obţine în maximum 30 de zile de la depunerea dosarului şi a cererii pentru acordarea acesteia, fără a se percepe taxe. Pentru aceasta, vor fi depuse la Unitatea Fitosanitară (UF) următoarele documente:

● cerere pentru obţinerea autorizaţiei de utilizare a produselor de protecţia plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T), conform modelului din anexa nr. 10 din M.O. nr.6/1995;

● certificatul de înmatriculare de la Registrul Comerţului (copie), conform Legii 359/2004;

● autorizaţia de mediu (copie);

● certificat de atestare profesională a specialiştilor angajați de agentul economic pentru activitatea de utilizarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) (copie) (se obține de la UF);

● fişa de prezentare a specialiştilor angajați care urmează a utiliza produse de protecție a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T).

În cazul în care solicitantul deține mai multe puncte de lucru pentru desfășurarea activității (deține mai multe depozite pentru produse de protecție a plantelor), autorizarea se va face pentru fiecare punct de lucru în parte. Operatorul economic are obligația să respecte condițiile care au stat la baza acordării autorizației. ­Anual, autorizația se vizează de UF, în urma efectuării unei inspecții la fața locului. În vederea acordării vizei anuale, operatorul economic are obligația să depună o cerere la UF cu 15 zile înainte de expirarea termenului de la data acordării autorizației.