Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început joia trecută, în Capitală, audierile din dosarul fra-udelor bancare de 85 de milioane de euro, după ce la sediul instituţiei au fost aduse documente, calculatoare şi imprimante ridicate la percheziţiile făcute în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea.

Omul de afaceri Marius Locic, a declarat că se consideră nevinovat și că, probabil, împrumutul pe care l-a contractat a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor pieţe. Declarația sa însă nu a impresionat procurorii care au emis mandate de reținere pentru Marius Locic și omul de afaceri Vasile Creștin, plus încă 3 directori de bănci. Soția lui Marius Locic, implicată și ea în dosarul fraudelor, a primit interdicție de părăsire a țării.

În acest dosar, în care aproape 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro, mai sunt vizaţi Luci-an Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi, responsabili ATE Bank, precum şi fraţii Creştin. Mai mult decât atât, procurorii au declarat pentru agenția de presă Mediafax că, în această afacere ar fi implicaţi şi patru notari, unul dintre aceştia fiind Paula Rosenberg, soţia fostului interpret de muzică lăutărească, Damian Drăghici, actualul consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor și recent ales senator pe listele USL. La DIICOT au ajuns şi Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanți și Adrian Martiş, director executiv la BRD Unirii.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT. 

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

“Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin su-praevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

Marius Locic a fost arestat de procurorii DIICOT

Foto: Evenimentul zilei