Picuri de iubire, credință și recunoștință, curg fără încetare din izvorul nesecat de hrană sufletească, șiroit din minunatele scrieri duhovnicești ale Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La numai o zi de la împlinirea celor 507 ani de la apariția primei lucrări religioase în Țara Românească, așa numitul “Liturghier”, Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București a găzduit  sărbătoarea dedicată lansării a două cărți cu valoare inestimabilă în patrimoniul național cultural și spiritual. “Chipuri de ieri și de azi  în rama veșniciei” și “Schitul Vovidenia – Altarul Poiana liniștii” sunt lucrările deosebite ale Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care ne poartă într-o împărăție a purității și a frumuseții desăvârșite. Așezăminte sacre, pline de iubire și oameni cu suflet mare, care au schimbat lumea prin credință și bunătate, se regăsesc în lumină, strălucire, încântare și nemurire în lumea cărților Părintelui Timotei. 

Îmbogățesc cultura și spiritualitatea creștină

Lucrările, un izvor de înțelepciune de mare folos creștinilor ortodocși, au fost lansate într-un cadru festiv, solemn și emoționant. Cu acest prilej, o mare parte din multitudinea și varietatea mărturiilor minții iubitoare de Dumnezeu și de oameni a Părintelui Timotei Prahoveanul au fost prezentate de clerici și mireni, oameni de știință, cărturari desăvârșiți. Aprecierile acestora au întărit ideea că prin iubirea, credința, frumusețea și liniștea eternă, scrierile Părintelui Timotei Prahoveanul ne aduc mai aproape de Dumnezeu și contribuie la îmbogățirea culturii și spiritualității creștine.

“Pe marginea cărților prezentate v-aș putea spune ceea ce  am citit într-o carte care
mi-a rămas în inimă: «mi s-a dat mai întâi bucuria de a avea prieteni și învățători mai în vârstă decât mine şi apoi tristeţea de a fi rămas prea devreme singur. Singurătatea mea este aceea a luminișului străjuit de lujere înalte, cu frunza veșnic foșnitoare. De amintirea lor mă simt urmărit și acum, ca într-un sfârșit de furtună, curcubeul săgetat de un fulger târziu». Într-una din paginile cărții «Chipuri de ieri și de azi în rama veșniciei» am vorbit despre tăcerea amintirilor. Amintirile trebuie păstrate în inimă, dar trebuie să pășească în anii care vor veni, de aceea am scris aceste rânduri fără vreo pretenție decât aceea de a nu fi uitați unii oameni. Sunt izvorâte din inimă și doresc să meargă la inima altora. În ceea ce privește lucrarea «Schitul Vovidenia», este o mai veche iubire arătată față de un schit aflat nu prea departe de Mănăstirea Neamțului, pe care l-am întâlnit cu foarte mulți ani în urmă, înainte de a fi elev la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după ce le-a mulțumit tuturor celor ce l-au ajutat la tipărirea cărților. Numai o inimă atât de mare ca a Părintelui Timotei poate cuprinde și oferi, fără ezitare atât de multe frumuseți desăvârșite. Prin lucrările sale vindecătoare, de o valoare inestimabilă, Preasfințitul Părinte Timotei ne arată tuturor că “ne iubește cu bunătatea sa nesfârșită”.

 

Înconjurat de oamenii care au rămas mereu aproape de sufletul său

Cărțile au apărut la Editura Trinitas și Basilica, ale Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La bucuria lansării lucrărilor au luat parte înalte fețe bisericești, prieteni și oameni dragi care, oricât de departe s-au aflat, au rămas mereu aproape de sufletul scriitorului. Printre aceștia s-au aflat și Arhim. Mihail Daniliuc, Egumenul Schitului Vovidenia, cunoscutul scriitor, om de radio și televiziune Grigore Ilisei, renumitul cercetător și istoric literar, prof. Cătălina Velculescu, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, Mireille-Carmen Rădoi, monahia Atanasia Văetiș, de la Mănăstirea Stavropoleos, consilieri patriarhali, eparhiali, monahi etc. Evenimentul a fost moderat preotul Arhimandrit Policarp Chițulescu, director al Bibliotecii Sfântului Sinod.