Discretă şi ascunsă de privirile celor care trec pe DN 2, spre Moldova, Petrăchioaia anului 2015 e diferită de cea a anului 2012 prin progresele pe care le-a făcut, atât cât s-a putut, din partea primăriei şi a consiliului local. Ocrotită de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, comuna cu cele patru sate: Petrăchioaia, Măineasca, Şurlari şi Vânători a fost duminică, 28 iunie, în sărbătoare. O petrecere câmpenească, udată straşnic, la început, de o ploaie torenţială.
Cu credinţa, înainte!
Face parte din felul de a fi al locuitorilor comunei de a fi credincioşi, aşa că slujba oficiată înaintea de începerea petrecerii nu a mirat pe nimeni. Pe scena amplasată pe stadionul comunei, preoţii Adrian Măinescu, de la Parohia Şurlari, Ionuţ Doroşencu, de la Parohia Măineasca, Mihai Cătălin Răducanu, de la Parohia Petrăchioaia şi Marius Cătălin Georgescu, de la Parohia Stoenoaia, au săvârşit o slujbă de mulţumire. Şi, cu toate că nu eram în biserică, locuitorii din Petrăchioaia, aşezaţi până atunci la mese, s-au ridicat cuviincios pentru a-i asculta pe slujitorii celor patru biserici.
Start la distracţie
Odată slujba încheiată şi ploaia mutându-se în alte zări, prezentatorul spectacolului, Iulian Niculae, cunoscut sub numele de Jul (de la Etno Tv), născut în Mâineasca Petrăchioaiei, a invitat-o pe scenă pe cea căreia i-a revenit misiunea de a da startul la distracţie: Mariana Ionescu-Căpitănescu. Iar artistei, cu o experienţă de scenă şi de spectacol de atâţia ani, nu i-a fost foarte greu să umple într-o clipită spaţiul din faţa scenei cu oameni dornici de petrecere.
Cântec pentru bunici
Georgiana Lăpădat a preluat microfonul de la renumita interpretă şi nici de această dată nu s-a lăsat mai prejos şi a oferit un show etno, din toată inima. Nu e prima oară când ne întâlnim cu Georgiana Lăpădat la zile ale comunelor din Ilfov şi, pe lângă costumul de scenă deosebit şi dansatoarele din spate, am reţinut mereu vocea, dar şi plăcerea de a cânta. Iar Georgiana a stârnit o şi mai mare emoţie atunci când, coborând de pe scenă, s-a îndreptat către bunicile spectatoare şi le-a cântat, aşa ca pentru ele. Iar bunicile au fost atât de impresionate încât şi-au sters lacrimile. Iar asta se numeşte «a simţi publicul».
Gânduri de sărbătoare
În toată această atmosferă de petrecere care urca spre distracţie şi mai mare exact ca gradele termometrului când e foarte cald, primarul Mihai Dobre alerga de colo-colo, primindu-şi localnicii şi oaspeţii, primarul din Afumaţi, Gabriel Dumănică şi a lui frumoasă familie şi primarul comunei Găneasa, Marin Tudor. « Suntem la a patra ediţie a Zilei comunei, dar de fiecare dată e altfel. Desigur că am emoţii să fie totul cât mai aproape de perfecţiune şi oamenii să se simtă foarte bine, căci pentru ei este această petrecere. Nu am avut un buget mare, însă este bine chibzuit cu ajutorul unor oameni care ştiu cât costă artiştii şi cum să-i aducă şi la Petrăchioaia. Nu sunt singur aici, după cum aţi văzut şi pe scenă, la momentul slujbei, îi am alături pe viceprimarul Constantin Ioniţă, pe ceilalţi membri ai Consiliului local, ca de obicei, pe Alexandru Alin Crăciun, pe care îl ştiţi de la proiectul european privind reabilitarea şcolii şi, nu în ultimul rând, este aici cu mine şi fiul meu, Mugur. Toată lumea ajută pentru reuşita acestei după amieze de sărbătoare şi sunt fericit să văd că lumea se distrează », spune Mihai Dobre.
Muzică, nu glumă !
Maria Cârneci, Jeni Barbu, Adriana Antoni, Ro-Mania şi Ciro de Luca au smuls, pe rând, ropote de aplauze de la cei 2.000 şi ceva de locuitori ai comunei puşi pe distracţie de ziua comunei unde trăiesc şi plătesc impozite. Finalul showului artistic i-a revenit lui Liviu Guţă care, alături de simpaticul său fiu, Mario şi vioara lui au ridicat de la mese pe toţi cei care nu fuseseră convinşi, până la acea oră din noapte, să danseze. Şi bine au făcut, căci tradiţionalul foc de artificii de încheiere a petrecerii nu se putea urmări de sub corturi.
Foto: Andrei Dumitru