CardioRec și Jurnalul de Ilfov au dat startul unui nou program social de reducere a mortalității în Ilfov
La fiecare 20 de minute, un român suferă un accident vascular cerebral. Unul din cinci, nu supraviețuiește. Pentru a evita atacurile cerebrale și complicațiile lor severe în rândul populației din Ilfov, specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec din Corbeanca și Jurnalul de Ilfov, au dat startul unei campanii de prevenție a accidentului vascular cerebral.
Primii beneficiari ai programului au fost locuitorii orașului Chitila. Marți, 9 decembrie, o echipă medicală coordonată de dr. Clara Alexandrescu, unul dintre fondatorii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec din Corbeanca, formată din trei medici și un asistent medical, a realizat primele controale cardiovasculare, în cadrul campaniei de prevenție a accidentului vascular în Ilfov. Primele consultații în cadrul pogramului lansat de CardioRec Corbeanca și Jurnalul de ilfov, au avut loc în incinta Casei de Cultură a orașului Chitila. Pacienții consultați au făcut următoarele consultații: măsurarea tensiunii arteriale, determinarea pulsului, testarea capacității pulmonare.
“Ne asociem programului demarat de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, care vizează informarea și educarea pentru descoperirea precoce a fibrilației atriale, în România, una dintre principalele cauze majore ale accidentului vascular cerebral. Orice bolnav cu palpitații, hipertensiune arterială, diabet, fumător, obez, cu o vârstă peste 40 de ani, care a avut reumatism în copilărie sau roșu în gât, beneficiază de consultațiile gratuite oferite de specialiștii noștri. Cei care au nevoie de holter de EKG îl primesc gratuit, cu posibilitatea de a-l utiliza până la controalele ulterioare. Bolnavii care necesită investigații suplimentare beneficiază de examinări și internare gratuită la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca. La final, pacienții controlați primesc materiale informative privind riscurile cardio și cerebrovasculare, importanța prevenției și a instituirii tratamentului adecvat, din timp. Scopul campaniei este să educăm oamenii să descopere tulburările de ritm cardiac, să nu ajungă să facă accident vascular. Colateral, pot fi depistate și alte boli cardiace, cele mai grave fiind cele care nu prezintă simptome”, ne-a spus dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog și coordonatorul echipei de specialiști care a realizat consultațiile.
“Am fumat 40 de ani. Sunt hipertensiv de 18 ani și sufăr de diabet tip 2. Acum doi ani am descoperit că am o valvă bolnavă. Am stenoză aortică de doi ani și se pare că am 60%-70% din aortă afectată. La recomandarea specialistului, voi face o coronarografie, iar dacă va fi cazul, mi se va face by pass (n.r. – o intervenție chirurgicală de revascularizare, realizată pentru a îmbunătăți fluxul sanguin al inimii). Trebuie să fac un tratament, pentru că obosesc foarte repede, iar starea mea de sănătate se înrăutățește din ce în ce mai mult. Locuiesc la etajul trei și, nici nu apuc să bag cheia în ușă, că sunt nevoit să mă opresc din cauza oboselii. Din când în când, am și o înțepătură în torace, care urcă spre umărul stâng”, a explicat pacientul Mihai Gheorghe, specialiștilor care l-au consultat în cadrul campaniei de la Chitila. Pentru suferințele sale, acesta va beneficia de cinci zile de spitalizare gratuită la CardioRec, în Corbeanca, pentru a face o pregătire pre-operatorie. În cele cinci zile de spitalizare, va fi supus unor teste de respirație, altor examinări clinice, însă, va face și reeducare respiratorie.
Important! Miercuri, 17 decembrie, campania ajunge la Gruiu
Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 11.30, specialiștii CardioRec vor fi la Gruiu, la Dispensarul Comunal, unde vor consulta localnicii, gratuit.