În dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 22 milioane de euro, procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care unul dintre liderii grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca. Printre cei reţinuţi de procurori mai sunt Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, şi fraţii Moga. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – DIICOT, susţin că gruparea iniţi-ată şi coordonată de Daniel Ruse, a reuşit să cuprindă peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului. Mihai Grigoroiu, direc-tor adjunct în Ministerul Economiei, responsabil cu Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu, auditor, şi Andrei Atanasiu, expert, ambii angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, sunt de asemenea implicaţi în fraudă, con-form procurorilor care anchetează cazul. Funcţionari cu rang înalt din Senat, ministerele Economiei şi al Agriculturii sau din ANAF, AVAS şi Fondurile Naţionale de Ga-rantare a Creditelor pentru IMM uri sau a Creditului Rural, formau cercul relaţional al grupării de fraude bancare, arată DIICOT, în referatul cu propunerea de arestare.
Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, va fi cercetat în libertate. El a fost suspendat de la conducerea Fondului, şi va fi chemat, în perioada următoare, pentru a da noi declaraţii.
Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, fi-nanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării. Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite, de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
„Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că, prin activitatea sa infracţională, grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse îşi câştigă, prin amploarea sa, un loc aparte în cazuistica penală”, se arată în actele emise de procurorii DIICOT, prin care cer arestarea persoanelor implicate în acest caz.
Originar din judeţul Călăraşi, Daniel Ruse, considerat liderul grupării, a candidat ca independent, la alegerile din 2008, pentru Primăria Olteniţa. El a ieşit al patrulea la alegerile pentru funcţia de primar, obţinând 9,24% din voturi, conform Biroului Electoral Central. (A.O.V.)