Cea mai bună metodă prin care poți să‑ți redobândești starea de bine atunci când te doare ceva și nu ai la îndemână medicamente cu efecte analgezice, o reprezintă masajul. Procedurile efectuate corect și aplicate pe punctele reflexogene din palmă, care corespund organelor dureroase, îți detensionează întregul corp și îți redau vigoarea și forța de care ai nevoie. Ce trebuie să faci ca să-ți vindeci durerile? 

Numeroase studii au demonstrat că reflexoterapia combate anxietatea și durerile, chiar și în cazul bolnavilor de cancer, în special al celor care suferă de cancer gastric sau hepatic. Este dovedit clinic că această tehnică de masaj induce o stare de relaxare în tot corpul și alungă stresul, însă acestea nu sunt singurele afecțiuni ameliorate prin reflexoterapie. Și în cazul durerilor de spate, gât, articulare sau migrene rezultatul este același. În 1915, un articol intitulat “Ca să nu te mai doară dintele, apasă-ți degetul”, a intrat în atenția publicului și astfel a fost popularizată reflexoterapia.

“Apăsarea unor anumite puncte la nivelul palmei este de fapt, tot o formă de reflexoterapie. În acest mod, se stimulează terminațiile nervoase din palme, care trimit impulsuri către întreg corpul, prin sistemul nervos. La nivel subtil, aceste puncte sunt aferente unor nadiuri (n.r. – canale energetice subtile), acestea putând fi imaginate precum niște intersecții la nivelul meridianelor prin care circulă energie. La foarte mulți dintre noi aceste nadiuri sunt blocate, iar prin stimularea lor se reia fluxul energetic și apar și rezultatele în plan fizic, prin însănătoșire”, explică Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul de masaj Tummo Reiki.

 

Și circulația sângelui ți se îmbunătățește 

Reflexologia este similară cu acupresiunea, pentru că și aceasta vizează lucrul la nivel energetic. Atunci când apeși anumite puncte, activezi energia corespunzătoare de pe acel meridian, prin care întreg sistemul începe să se armonizeze. Reflexologia îți îm­bunătățește de asemenea și circulația la nivelul mâinilor. Fie că o aplici pentru îmbunătățirea cir­culației sanguine sau pentru combaterea durerilor, tehnicile le poți efectua și singur, acasă, prin automasaj. Însă, efectele cele mai puternice le resimți când îți face masajul un terapeut profesionist pentru că el lucrează și cu bioenergie.

Cum să-ți faci automasajul?

Există mai multe hărți cu punctele reflexogene ale mâinilor: occidentale, indiene, coreene și aculife, însă următoarele indicații se bazează pe varianta occidentală. Așadar, dacă vrei să-ți faci singur tratamentul, poți pune un prosop sub mână pentru a o susține și să stai confortabil. Tehnicile de bază sunt următoarele:

l Folosește arătătorul sau degetul mare pentru a exercita presiune. Le poți folosi și pe ambele deodată,

l Fie presezi direct, fie faci cerculețe mici cu degetul asupra zonei,

l Presiunea trebuie să fie puternică și aplicată între trei și cinci secunde,

l Începe cu mâna dreaptă și după ce ai terminat complet poți să treci la stânga,

l Începe cu degetul mare și continuă la fel, cu fiecare deget.

 

Important!

 

 

În numărul de săptămâna viitoare, vom prezenta harta mâinii și afecțiuni pe care le poți tratata prin automasajul palmei, evident, cu modul de aplicare al tehnicilor pentru fiecare afecțiune în parte.