“Sonoris”,  la a III-a ediție

Peste 200 de copii din întreaga țară au urcat pe scena Centrului Cultural Buftea, sâmbătă, la  cea de-a treia ediție a Concursului Național de Interpretare Pian “Sonoris”. Pentru cele mai valoroase interpretări, micii pianiști au primit premii speciale din partea primarului Gheorghe Pistol și a reprezentanților Centrului Cultural Buftea.

Sâmbătă, 11 iunie. O zi cu vreme splendidă, în care doar adieri suave ale vântului își fac loc, agale, printre razele soarelui blând. Revenim cu aceeași plăcere ca de fiecare dată, în minunatul oraș Buftea. Un loc încărcat de istorie și înconjurat de o insulă de verdeață, împânzită de uimitoare zone florale. De data aceasta, ne aflăm în inima orașului pentru a savura din plin momentele unice, care ne-au purtat prin muzicile bune ale lumii. Și care ne-au adus o binemeritată relaxare, în acordurile clasice ale pianului.

 

Peste 200 de copii au strălucit pe scena Centrului Cultural

Liniștea s-a așternut în sala de festivități a Centrului Cultural Buftea, încă de la primele ore ale zilei. Muzica lină a pianului ne-a bucurat sufletele, aproape până la lăsarea serii. Copiii României cei mai talentați la pian s-au întrecut la Concursul Național de Interpretare Pian “Sonoris”, organizat de Centrul Cultural Buftea. Au fost 240 de concurenți, veniți din toate colțurile țării. De la cel mai mic țânc, a cărui vârstă nu depășește patru anișori, până la adoles­cenți de 16 – 17 ani, ne-au impresionat în cel mai plăcut mod prin varietatea și dificultatea repertoriilor.

 

Incursiune în istoria culturii muzicale universale

Arii din opere celebre ale marilor compozitori clasici au răsunat în salonul muzical de la Buftea, aproape o zi întreagă. Compoziții cu o factură cu totul specială, create de celebrii Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Giuseppe Verdi, Johann Strauss, reprezintă doar o mică parte din creațiile epocale care ne-au purtat prin istoria culturii muzicale universale. Cu această nouă ediție, Concursul Național de Interpretare de Pian “Sonoris” de la Buftea capătă noi nuanțe și rămâne în istoria festivalurilor de muzică clasică pentru copii ca unul dintre cele mai importante și mai impresionante. Prin acest festival, organizatorii și-au dorit să descopere cele mai mari talente ale României la interpretare pian din rândul copiilor și, mai ales, să scoată în evidență talentul, coloritul și frumusețea aparte a micuților care iubesc pianul și sunetele lui impecabile.

“Un primar trebuie să se ocupe nu numai de infrastructură, ci și de partea culturală, de cea sportivă, de tot ceea ce pune accentul pe interacțiunea între oameni. Concursul de astăzi este un prilej unic de a interacționa, având în vedere că sunt persoane iubitoare de muzică. La Centrul Cultural Buftea copiii concurează și sunt jurizați, apoi sunt aduși în domeniul Știrbey pentru a socializa și pentru a fi premiați. Suntem bucuroși că au venit copii din toată țara și că sunt din ce în ce mai mulți. Anul acesta, la a III-a ediție, avem copii participanți și din București, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Brașov, Cluj-Napoca și nu numai. Și sunt mult mai mulți decât în edițiile precedente. Asta ne face să credem că, dacă ne implicăm cu seriozitate și profesionalism, avem și rezultate bune. Le mulțumim copiilor participanți, părinților care au făcut atât de multe sacrificii ca să-i susțină pe acest drum frumos, al muzicii de calitate, precum și profesorilor îndrumători! Le doresc copiilor mult succes! Cunosc faptul că pentru a-și urma pasiunea pentru pian, fac o muncă suplimentară față de școală și le promit că, la următoarea ediție, surprizele vor fi pe măsura așteptărilor”, ne‑a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, care a și înmânat premiile micilor pianiști.

 

Plimbări cu calul și alte surprize pentru micii artiști 

Ca niște gazde bune, ospitaliere, cu generozitatea caracteristică, primarul Gheorghe Pistol și directorul Centrului Cultural Buftea, Violeta Mitescu, și-au întâmpinat micii invitați cu numeroase surprize. Momentele dintre interpretare și premiere, petrecute în curtea Palatului Știrbey, au fost momente de suflet, în care s-au relaxat, au legat prietenii și s-au delectat cu sucuri și gustări delicioase. De altfel, primarul Gheorghe Pistol a ținut să mulțumească sponsorului festivalului, Cris-Tim, pentru grija deosebită de a oferi micilor artiști gustările din timpul zilei. Și pentru ca bucuria copiilor să fie și mai mare, ei au pornit și într-o scurtă, dar frumoasă și relaxantă, plimbare cu calul, prin peisajul mirific și aerul medieval al domeniului Știrbey. Minunata călătorie le-a fost oferită gratuit de Asociația Shagya România, condusă de Viorel Dabija.            

 

Părinții au dat verdictul: “Este festivalul cel mai bine organizat”

Nu doar copiii au fost încântați de ziua superbă petrecută la Buftea, ci și membrii familiei care i-au însoțit și le‑au împărtășit momentele frumoase din ziua marii competiții. Ba chiar, părinții au fost surprinși în mod plăcut și mai mult de ospitalitatea gazdelor, de grija pe care acestea au arătat-o față de micii concurenți. Mulți dintre ei nu au ezitat să-și exprime aprecierea pentru atenția sporită a organizatorilor pentru a destinde copiii și pentru ca festivalul să se desfășoare impecabil. “Ne-a plăcut foarte mult. Am venit din Târgoviște și suntem deja la a II-a ediție a concursului “Sonoris”. Ca părinte, îmi place faptul că sunt foarte bine organizați, primarul orașului Buftea este implicat, iar organizatorii au o grijă deosebită de copii. Nu sunt nevoiți să aștepte, au sandvișuri, apă și tot ce le trebuie. Am mai fost și la alte concursuri. De pildă, anul trecut, fetița mea, Bianca, a participat la concursul „Marele Premiu” organizat la Palatul Copiilor din București, unde a obținut premiul III cu medalie. Tot în 2015, a obținut locul I la concursul de pian “Iedera”. Am mai mers cu ea și la alte competiții, dar nicăieri nu a existat o organizare atât de bună”, ne-a spus Elena Stoian, mama Biancăi, o fetiță de nouă ani care, pentru interpretarea ei, a obținut mențiune.

În așteptarea premiilor, emoțiile micilor pianiști s-au întețit. Dar a meritat. Au legat prietenii, au aflat de alte concursuri și au promis că vor reveni și la ediția de anul următor a festivalului de la Buftea. Și, mai ales, au sperat până-n ultimul moment că-și vor îmbogăți palmaresul cu marele trofeu al concursului “Sonoris 2016”. “Mi‑a plăcut foarte mult festivalul acesta. Am mai participat și la alte concursuri de pian. La concursul intitulat “Bucuriile Muzicii” de la București, am luat marele trofeu. Și, sincer, vreau să iau și astăzi marele premiu”, ne-a spus micuțul Călin Angelescu, un băiețel de 9 ani din București, premiat cu Locul I, sâmbătă, la festivalul de la Buftea.      

“Concursul a început la ora 08.00 dimineața și se va încheia în jurul orei 21.00. Un juriu de specialitate monitorizează cu atenție corectitudinea interpretărilor și desemnează câștigătorii. Fiecare copil interpretează câte două piese. Indiferent de rezultat, fiecare participant primește câte o diplomă și o cupă. Avem premii de I, II, III și mențiune. Sunt patru grupe, clasificate pe anii de studiu al pianului, și la fiecare grupă oferim câte un trofeu. Cel mai bun concurent primește trofeul “Sonoris”, marele trofeu al festivalului. Concursul se desfășoară foarte bine. Fiind la a treia ediție, avem deja experiența anilor trecuți. Plus că s-a făcut o selecție foarte bună a concurenților. De la an la an, sunt tot mai mulți copii participanți, și asta e minunat pentru noi, ca instituție, pentru orașul Buftea și pentru județul Ilfov, în general. Prin acest concurs național ducem mai departe numele orașului Buftea și al județului Ilfov”, ne-a explicat directorul Centrului Cultural Buftea, Violeta Mitescu.