Ministrul delegat pentru Ape, Păduri, și Piscicultură, Lucia Varga, a anunțat că modificările Codului silvic sunt finalizate. Aceste modificări vor duce la o abordare radical diferită a modului în care sunt exploatate pădurile.
Dintre noile prevederi, sunt de menționat cele privitoare la înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, la o mai bună gestionare a micilor proprietăți, la sprijinul acordat agenților economici pentru prelucrarea primară a lemnului în România. Totodată sunt prevăzute și compensații pentru proprietarii care nu-și pot exercita drepturile în sit-urile Natura 2000.
Dar cea mai importantă modificare privește eliminarea samsarilor din procesul de exploatare a pădurilor. „Cea mai importantă modificare faţă de actualul Cod silvic se referă la scoaterea comerciantului din pădure”, a declarat Lucia Varga. În prezent, deţinătorul sau administratorul pădurii scoate la licitaţie masa lemnoasă pe picior (n.r. – arborii din pădure), iar firma câştigătoare se ocupă de exploatarea şi vânzarea lemnului obţinut. Potrivit demnitarului, tocmai această situaţie permite comercianţilor să taie mai mult şi „să adapteze” documentele astfel încât să poată vinde mai mult lemn decât are voie. Prin noua formulă, explotarea lemnului pe picior se va face de către o firmă, iar masa lemnoasă rezultată va fi vândută de către proprietar sau administratorul pădurii, care are şi responsabilitatea întocmirii avizului de însoţire a mărfii. „Aşa se procedează în toată Europa, mai puţin Franţa”, a spus Varga, care se aşteaptă la opoziţii puternice, pentru că interesele financiare sunt foarte mari.
„Am demarat aceste modificări pentru că în România pădurile sunt distruse. Sunt multe zone în care hoții de lemne taie în mod ilegal pădurea, iar pierderile pe care statul român le are sunt enorme. Nu mă refer doar la pierderile de cinci miliarde euro, estimate de Curtea de Conturi în perioada 1990-2011, ci la pierderile pe care le are, până la urmă, fiecare cetățean”, a precizat Lucia Varga. Ea a atras atenția asupra faptului că distrugerea pădurilor provoacă pagube imense prin pierderea de vieți omenești, ca urmare a inundațiilor. O atenție deosebită se va acorda și măsurilor de încurajare a prelucrării lemnului la noi în țară, pentru că se dorește stoparea exportului de bușteni bruți și pentru a aduce o plusvaloare acestei resurse naturale. În acest mod, se pot crea locuri de muncă pentru cetățeni și se va produce o creștere a veniturilor bugetare, a arătat ministrul. „În continuare vom efectua controale acolo unde vom avea sesizări. (…) Nu se mai poate tolera acest furt care, de multe ori, s-a făcut cu implicarea autorităților. Vreau să reformăm total Inspectoratele silvice pentru a le face eficiente, iar acestea să aplice legea în România. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminați din sistem”, a subliniat Lucia Varga. Ministrul a mai anunțat că instituția pe care o conduce intenționează să aducă în sistem tineri absolvenți de silvicultură, pe care să-i formeze, pentru a avea organisme de control eficiente. Totodată, va propune să se acorde stimulente acestor tineri pentru a-i cointeresa.