Din ianuarie, de când a crescut valoarea punctului de pensie, nu am mai trecut pe la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov, pentru că lucrurile au decurs firesc de atunci şi nu s-a întâmplat nimic în privinţa pensiilor. La sfârşit de iunie, totuşi, s-a produs o modificare a Legii pensiilor (Legea 263/2010) în sensul recalculării grupelor de muncă 1 şi 2. I-am cerut, deci, o audienţă juristului Pavel Sile, directorul CJP Ilfov, pentru a ne lămuri.
Doi ani, minimum pentru grupa I
Directorul Casei Judeţene de Pensii Ilfov, Pavel Sile : «Da, sunt schimbări importante pentru cele două grupe de muncă, I şi II, în sensul că, din 25 iunie, de când a intrat în vigoare Legea 155, sunt necesari minimum 2 ani de zile lucraţi pentru a ieşi la pensie la grupă şi nu 6 ani, ca până în 25 iunie 2015. Aşadar, conform noii legi, pentru 2 ani munciţi în grupele speciale, pensionarea se face cu un an mai devreme. Pentru 4 ani munciţi în condiţii speciale, pensionarea se realizează mai devreme cu 2 ani. Pentru 6 ani munciţi în condiţii speciale, reducerea vârstei de pensionare este de 3 ani. La Grupa a II-a nu s-a modificat nimic, rămâne în continuare cu plafonul de 6 ani necesari. Totuşi, atenţie, celor care nu au 2 ani în grupa I, dar au în completare până la 6 ani în grupa a II-a de muncă, li se cumulează vechimile şi dacă întrunesc 6 ani, intră la reduceri la grupa a II-a de muncă. Dacă nu au 2 ani în grupa I, sau 6 ani în grupa a II-a, nu beneficiază de reducere.”
Pensionari, mergeţi la tratament primăvara sau toamna!
În mod particular, Casa Judeţeană de Pensii Ilfov se confruntă şi cu o situaţie mai puţin comodă: o supracerere de bilete de tratament, pentru lunile iulie şi august. «Situaţia devine dificilă din acest punct de vedere, mai ales că, în faţa sediului nostru sunt pensionari care vin şi de la ora 4 dimineaţa, pentru a prinde un bilet rămas de la cei care, din diverse motive, nu pot merge la tratament, deşi au primit aprobare conform punctajului şi noi i-am anunţat prin poştă. La nivel de Ilfov, avem alocate un număr mic de bilete de tratament, ceea ce înseamnă 2, maximum 4 bilete pe staţiune, pe serie. Avem două serii cu plecări lunare, iar cererea este foarte mare în lunile de vârf. Pensionarii trebuie să se concentreze pe lunile mai puţin aglomerate, în care nu putem valorifica biletele, în extrasezon, cum ar veni: aprilie, mai, iunie, septembrie, octombrie. E nevoie de înţelegere, alocările sunt automate, încercăm să facem suplimentări, dar dacă proprietarul unui hotel nu ne oferă bilete pentru că în sezon este plin de cei care le plătesc 100%, nu avem ce face. Şi mai trebuie să fac un apel către pensionari: Este obligatoriu să se prezinte în staţiunea de tratament cu cardul de sănătate în original, nu în copie. S-au constatat multe deficienţe şi nu se mai poate ca un nepot să meargă cu biletul de tratament al bunicului», precizează Pavel Sile, directorul CJP Ilfov.
Important ! Legea nu se aplică retroactiv. De noile prevederi beneficiază : 1. persoanele care se pensionează după intrării în vigoare a Legii 155/ 2015, adică după data de 25 iunie 2015 ; 2. Persoanele care sunt îndreptăţite la transformarea pensiilor anticipate sau a celor anticipate parţiale în pensii pentru limită de vârstă și 3. Persoanele care sunt îndreptăţite la trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă. Toate aceste persoane au aceste drepturi odată cu intrarea în vigoare a Legii 155/2015, adică din 25 iunie 2015.