Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a anunțat aprobarea amendării proiectului de cercetare ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în România.

Decizia vizează în principal aprobarea unui nou calendar în ceea ce privește realizarea lucrărilor de construcție și instalarea echipamentelor necesare, includerea unor lucrări de construcții auxiliare, în a doua fază de implementare și achi­ziționarea unor echipamente suplimentare destinate activităților de cercetare științifică.

Proiectul ELI-NP face parte din Programul Operațional Competitivitate pentru asistență structurală și se derulează prin FEDR. Implementarea proiectului a fost împărțită în două faze, încă de la debutul acestuia. Decizia de amendare a proiectului se referă la lucrările prevăzute a fi realizate în cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare financiară multianuală 2007-2013, cu o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondurile de dezvoltare regională.

Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevăzută a fi finalizată în 2018 și are o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro provin tot din Fondul european de dezvoltare regională.

 

ELI-NP – gata de asamblare

Asamblarea celui mai puternic laser din lume va începe în iunie-iulie, la Măgurele, a declarat zilele trecute, prof. Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP. Iar în ceea ce privește implementarea proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir a explicat că lucrările au ajuns la jumătate. „Sperăm să terminăm cu bine prin decembrie 2018, momentan suntem exact la mijloc, din punct de vedere al timpului și al implementării propriu-zise. Sunt patru componente majore ale implementării. În primul rând este clădirea, care este aproape gata. După spusele constructorilor, probabil că, undeva, spre sfârșitul lunii martie, se va termina construcţia și urmează etapa de testare a clădirii. Asta înseamnă că trebuie să răspundă la toţi parametrii pe care i-am cerut în caietul de sarcini, prin contract. Aici vorbesc de condiţii: temperatură, umiditate, stabilitatea la vibraţii și toate condiţiile impuse, care trebuie testate“, a explicat Zamfir. În ceea ce privește mutarea efectivă a cercetătorilor în clădirea care va găzdui cel mai puternic laser din lume, aceasta se va face cel mai probabil în iunie, a anticipat Zamfir.

„Sperăm ca, în iunie, să avem clădirea autorizată pentru funcţionare. În acel moment, se vor aduce celelalte două componente, care înseamnă laserii de mare putere și sistemul de fascicul gamma. Deja s-a finalizat realizarea primului laser de 10 petawaţi din lume, a avut loc și o ceremonie la Paris, iar componentele sunt încă acolo și vor fi aduse, începând din iunie, și de atunci va începe montarea lui“, a explicat Zamfir.

Deși proiectul ELI-NP este cunoscut drept „Laserul de la Măgurele“ sau „cel mai puternic laser din lume“, în realitate, el are în componenţă două lasere de 10 petawaţi, însemnând 10% din puterea Soarelui. Profesorul Zamfir se referă la cele două lasere drept „braţe“ ale întregii structuri, la care se adaugă și alte câteva lasere de mai mică intensitate.

„Mai exact, pentru un braţ de 10 petawaţi sunt gata toate componentele, care vor fi aduse în ţară în iunie, când e gata clădirea unde vor fi montate. În perioada următoare, va trebui realizat și al doilea braţ, plus ieșirile pentru fascicule de mai mică intensitate, deci mai mică putere, dar cu frecvenţă mai mare“, a spus Zamfir.