Românii retrag anual, de la bancomate, circa 100 miliarde lei. În acelaşi timp, plăţile la cumpărături făcute cu cardul sunt de doar 20 miliarde lei. În majoritatea ţă-rilor dezvoltate, situaţia stă exact invers. De altfel, este dezavantajos pentru noi să retragem banii de la bancomat şi să plătim apoi cu ei la cumpărături; cel mai avanta-jos este să plătim direct cu cardul.
Iată o simulare: la un salariu de 2.000 lei, dacă ne place să avem bani în buzunar şi nu doar o bucată de plastic, vom face mai multe retrageri lunar. Băncile aplică un comision de retragere cam de 0,2 la sută, adică, dacă retragem toată suma de 2000 lei, vom da băncii 48 lei într-un an. Dar atenţie, asta e valabil dacă retrageţi ba-nii de la un bancomat al băncii care v-a emis cardul; dacă retrageţi de la o altă bancă, comisionul de retragere creşte de câteva ori, putând ajunge, pe un an, şi la 350 lei. Dacă alegeţi să retrageţi banii de la ghişeul băncii, veţi plăti un comision mai mare decât cel de la bancomat, astfel că, pe un an întreg, acest fel de retrageri vă pot costa spre 500 lei.
Dar dacă plătiţi direct cu cardul (indiferent dacă este de debit sau de credit) la cumpărături, la orice comerciant care acceptă acest fel de plată, nu aveţi de plătit niciun comision.
Şi mai neplăcută este situația în care retrageţi bani într-o altă ţară, în moneda ţării respective, dar dumneavoastră aveţi contul din România în lei. Bancomatul vă va face automat conversia leu-valuta respectivă, la un curs care nu prea o să vă placă. Iar când veţi vedea şi comisionul respectivei operaţiuni, nu o să vă mai placă deloc.
Administrarea contului bancar ne costă anual un comision între 70 şi 80 lei, la majoritatea băncilor. Aceşti bani se iau obligatoriu, chiar dacă contul e gol şi nu se fa-ce nicio operaţiune (dacă nu sunt bani în cont, nicio problemă, fiindcă deveniţi datori oricum la bancă cu suma respectivă).
Consiliul Concurenţei va finaliza, în următoarele luni, o anchetă privind comisioanele percepute de bănci la tranzacţiile realizate prin carduri bancare, a declarat di-rectorul instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. Acesta a adăugat că trebuie văzut dacă aceste comisioane nu sunt prea ridicate.