Vidra. Finală ilfoveană – în Sportul școlar

Povestea lui e adevărată. Și e bine de ţinut minte. Oina poartă emblema noastră naţională. Jocul? Unic în lume. Începutul? I-am confirmat vechimea, de secole. Sunt cercetători care susţin că izvoarele lui au apărut din vremea păstorilor geto-daci. În timp, l-au pus în strălucire tradiţia, cultura și minţile luminate ale istoriei neamului. O simplă joacă străbună, a căpătat reguli, structuri, norme. A devenit un sport cu glorie competiţională. Ani în șir. Din păcate, după ’89, o uitare jalnică i-au distrus vigoarea și favoarea publică. Însă, în ultima vreme, lucrurile par să se îndrepte. Ele pornesc de la „bobul brazdei”. Adică de la câţiva dascăli din școli, care, prin tineret, se încăpăţânează să îi readucă faima.

“Cum e cu oina? Stai, că-ţi spun. În mare, e cam așa: se ia o minge. Cam cât un măr. E îndesată bine, cu păr de cal, bou sau porc. Cu înveliș din piele, ca de pantofi. Partenerul de echipă ţi-o aruncă în sus și tu trebuie să o lovești din zbor, cât poţi de tare. Ești atent? Asta-i prima miză, să ajungă cât mai departe. Dai în ea cu un bătac, baston, sau cum vrei să-i spui. După asta, fuga! Frate, coechipierii tăi trebuie să mânânce pământul! Ca din pușcă! Dacă mingea n-a aterizat la distanţă mare, o culege adversarul, care te împresoară. Te ochește și trage cu ea, în voi. Ghiulea. Nu la cap. Următorul pont e să te ferești. Sau să te aperi de “proiectil”, numai cu palmele. Unite pavăză. Dacă te-a nimerit, ai două necazuri. Zdravene. Pocnitura, eventual cu vânătaie și, cel mai grav – puncte minus. Înţelegi”?

 Gazda finalei – Liceul “Al. Rosetti”, din Vidra

Competiţiile la oină ale elevilor sunt parte a Olimpiadei Naţionale a Sportului Școlar (ONSS). Faza finală, pe judeţ, s-a petrecut pe terenul de sport al frumosului liceu, din Vidra. Miercuri, 8 aprilie, zi însorită. După-amiază, au sosit microbuzele școlare cu jucătorii oaspeţi, combatanţi.

De la profesorul de sport Dănuţ Enache – antrenorul a două echipe de oină (gimnaziu și liceu) ale școlii gazdă – am aflat că, în 2014, ei au fost câștigătorii finalei judeţene. Au intitulat-o „Cupa Primăverii”.

  Echipe și campioni

La competiţie au participat trei echipe de gimnaziu și două de liceu. În imaginea de sus, îi puteţi identifica după culorile echipamentului. La gimnaziu:

Loc I – Șc. nr. 2 – Buftea (galben), prof. Luciana Gîrleanu; 

Loc II – Șc. nr.1 – Prof. „Ion Vișoiu” – Chitila (roșu), prof. Marian Gîrleanu;

Loc III – Echipa de gimnaziu a Liceului „Alexandru Rosetti”, Vidra (cu dungi), prof. Dănuţ Enache. La licee:

Loc I – Lic. „Alexandru Rosetti”, Vidra – prof. Dănuţ Enache;

Loc II – Lic. tehnologic „Dumitru Dumitrescu”, Buftea – prof. Titi Tănase, director.

A doua zi, joi, 9 aprilie, s-a desfășurat, la Călărași, faza zonală, pentru școli gimnaziale. Șc. nr. 2 Buftea, condusă de prof. Marian Gârleanu, s-a clasat pe un meritoriu loc III.   

„Oina, sportul care ne unește”

Asta e deviza, mai actuală ca oricând, a jocului nostru sportiv, naţional. E lipsit de fonduri, de iniţiative puternice și promovare inspirată. Agonizează, în dezinteresul “jucătorilor“ politici. Imaginea lui e încă provincială, rurală chiar.

Asta, deși are o istorie onorantă, de excepţie. A trecut prin toate epocile. De la voievozii de Ev Mediu, prin regalitate, la actualitatea capitalistă, de azi.

Până și comuniștii i-au oferit un orizont generos, al reprezentării. Desigur, din motive doctrinare limpezi. Dar, oricât de ipocrite ar fi fost ele în fond, e cert că în perioada roșie fenomenul acestui sport a avut o vitalitate uriașă a participării și susţinerii.

1369 – Vlaicu Vodă își pune pecetea pe un hrisov domnesc, când încearcă să alunge monotonia de la curte. Îi pune pe cavaleri și domniţe la un joc, cu o minge și o bâtă.

1596 – cosmograful italian Gian d‘Anania face menţiuni despre acest sport, în descrierea Valahiei Superioare.

1762 – Ștefan Matyus, din Cluj, recomandă oina pentru întărirea sănătăţii

1866 – I.L. Caragiale povestește cum a eșuat un referendum, la Ploiești. De ce? Pentru că electoratul a preferat să meargă la acest joc.

1932 – Ia fiinţă Federaţia Română de Oină.

1898 – Spiru Haret
introduce oina, în regulamentul oficial al “Școalelor”.

2015 – 24 martie – Castelul Peleș. Ceremonie în Sala Tronului. Casa Regală preia oina, ca sport sub Înaltul său Patronaj.