După întâlnirea avută, luni, cu premierul Dacian Cioloș, pe tema alegerilor locale în două tururi, Mircea Geoană, președintele PSRO, a afirmat că șeful Executivului nu intenționează să recurgă la ordonanță de urgență sau la procedura asumării răspunderii Guvernului pentru modificarea legislației electorale.
El este de părere că modificarea Legii electorale trebuie făcută în Parlament și că datoria parlamentarilor este să construiască o altă majoritate pe acest subiect.
Piedici pentru apariția de noi partide
„Este evident că domnul Cioloș nu dorește să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide tradiționale – PSD și PNL – l-au convenit anul trecut. Este clar că, în acest moment, asistăm la o încercare disperată a vechiului sistem politic de a împiedica apariția unei noi generații de partide. Și ceea ce se întâmplă în acest moment este o dovadă clară de ipocrizie din punct de vedere al intenției reale de a schimba modul în care România este guvernată, administrată și care să ofere românilor șansa de a vota opțiuni diversificate. Ne-a confirmat și nouă domnul premier Cioloș, că nu intenționează să folosească instrumente de tip ordonanță de urgență sau asumarea răspunderii în Parlament”, a declarat Mircea Geoană.
Se perpetuează vechiul sistem politic
Geoană a mai adăugat că în discuțiile cu premierul a ridicat și o problemă principială. „Sistemul de alegere a primarilor este doar o mică bucățică dintr-un eșafodaj de legi, care, de fapt, reprezintă perpetuarea vechiului sistem politic în România. V-am dat un exemplu pe care l-am dat și domnului Cioloș cu privire la reprezentarea partidelor în secțiile de votare. (…) Am făcut o propunere cu privire la faptul că în secțiile de votare să fie reprezentate toate partidele care depun liste complete pentru alegerile locale. (…) Pentru a nu crea o problemă bugetară suplimentară, anvelopa bugetară care este în acest moment dedicată celor care sunt în secțiile de votare să fie împărțită între toate aceste partide”, a explicat președintele PSRO. El a menționat că delegația PSRO i-a sugerat premierului, de asemenea, să exprime prin Guvern un punct de vedere favorabil la un proiect de lege depus de formațiunea sa, cu privire la votul electronic, având în vedere rata de participare redusă la vot. „Vechiul sistem se va reproduce în 2016. Patru ani de zile vor rămâne și primarii și consilierii locali și viitori parlamentari, ceea ce înseamnă că vechiul sistem de partide va rămâne la putere la nesfârșit, indiferent cum se numește partidul care guvernează sau nu guvernează sau care este în Opoziție sau la Putere”, a declarat Geoană.