Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Ilfov a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, în București, la Colegiul Economic ”Viilor” – „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi“.

Pentru o ofertă cât mai consistentă de locuri de muncă, AJOFM Ilfov a contactat 250 de angajatori din județ, din care s-au prezentat 31, aceştia oferind, spre bucuria participanților, peste 600 de locuri de muncă – pentru studii superioare, studii medii, muncitori calificați și necalificați.

De aceste locuri de muncă au fost interesate 210 persoane, dintre care 104 absolvenți de învățământ. Asta pentru că, deși acțiunea a fost destinată absolvenților, cei trecuți de această etapă a vieții, dar aflați în căutarea unui loc de muncă, nu au fost împiedicați să participe.

Cele mai solicitate joburi, de către angajatorii din Ilfov, au fost cele pentru mecanici auto, tâmplari, tehnicieni prestații vehicule, pizzari, agenți servicii, dar s-au căutat și un director general societate comercială, ingineri, lucrători comerciali, casieri, electricieni, șoferi, ma­nipulanți mărfuri, paznici, florari sau decoratori.

Și, tot în cadrul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, s-a amenajat un atelier de unde liceenii din clasele terminale au putut afla câteva tehnici de căutare ale unui loc de muncă – și anume, cum se redactează un CV european, o scrisoare de intenție sau cum trebuie să te prezinți la un interviu atunci când îți cauți un serviciu.

Ca la fiecare ediție, nu au lipsit nici de această dată standurile unde consilierii de orientare profesională ai agenției județene au oferit detalii despre serviciile pe care AJOFM Ilfov le pune la dispoziţia angajatorilor, dar şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau standul EURES, de unde cei interesați au putut afla oferta de joburi în străinătate.

Evident, nu trebuie uitat standul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, reprezentat, ca de fiecare dată, de comisarul șef de poliție, Petre Brăgaru. Acesta ne‑a declarat că, din luna octombrie, va fi demarată, la nivel național, o campanie de prevenire a traficului de persoane pentru cerșetorie – ”Cere ajutor! NU cerși!”. Pentru promovarea acesteia, specialiști ai Agenții se vor deplasa în școlile ilfovene, în centrele plasamant, dar și în alte instituții.

 

Rata șomajului în Ilfov, în august 2015

Potrivit directorului executiv al AJOFM Ilfov, Georgiana Țigănașu, la nivelul județului, în luna august 2015, rata șomajului a fost de 1.35. Dintre cei 2.312 șomeri – 385 erau tineri sub 25 de ani (din care 104 absolvenți cu indemnizație de 50% din indicatorul social de referință de 500 de lei. Adică tineri care primesc, timp de 6 luni, o indemnizație de șomaj de 250 de lei, dacă, în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenția pentru ocuparea forței de muncă, deoarece nu au reușit să-și găsească un job potrivit pregătirii profesionale.