Câteva zeci de persoane au comemorat, marți, victimele Mineriadei din 13-15 iunie 1990, la kilometrul 0 din Piața Universității. Cei prezenți, atât participanți la evenimentele de la începutul anilor ’90, cât și tineri, au cântat „Imnul Golanilor” și au aprins candele la monumentul de la kilometrul 0 dedicat victimelor Mineriadei, potrivit Agerpres.ro.
„O comemorare pe care am făcut-o și o facem în fiecare an. Anul ăsta are, sigur, o particularitate aparte, practic, ăsta e și motivul pentru care a venit lume mai multă: dosarul Mineriadei a fost trimis pe masa judecătorilor ÎCCJ de către procurorii Secției Parchetelor Militare — un dosar de istorie, așteptat de mulți români să se ia o decizie, pentru că au fost multe tergiversări, multe piedici. Astăzi mi s-a părut că a venit lume mai multă decât în anii trecuți, faptul că jumătate din ei au fost tineri e un lucru îmbucurător, s-a cântat Imnul golanilor, aceeași atmosferă, pentru cei care simt cu adevărat ce a fost în urmă cu 27 de ani aici”, a declarat președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș.
El și-a exprimat speranța ca judecarea dosarului să decurgă repede, iar cei vinovați pentru evenimentele din acea perioadă să fie trași la răspundere.
„Așteptăm cu interes primul termen la Curtea Supremă și sper și o rog pe doamna președinte a Curții Supreme (…) să învestească un complet cât mai repede, să dea un termen cât mai scurt și să știm cum ne poziționăm, dacă procurorii și-au făcut cu adevărat, profesional, treaba și mergem mai departe în toamnă să înceapă procesul sau îl restituie”, a mai spus Mărieș.
Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13 — 15 iunie 1990, a anunțat marți un procuror militar.
Astfel, au fost trimiși în judecată Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) și președinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informații, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general și șef al Direcției Procuraturilor Militare.
De asemenea, au fost deferiți justiției amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreședinte al CPUN; Adrian Sârbu, șef de cabinet și consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieș Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele aparținând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.