Migrația aleșilor locali, „cuiul lui Pepelea”

După mai bine de 6 luni, dezbaterea celebrei OUG 55/2014 este mereu amânată. În urma acestei situații, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a cerut PSD şi actualei majorităţi parlamentare deblocarea dezbaterii acestei ordonanțe, aflată, încă, în lucru la comisia de specialitate, în ciuda faptului că termenul de 10 zile pentru adoptarea raportului a fost depășit.

„Au trecut mai bine de şase luni, o jumătate de an, de când actuala majoriate a luat decizia antidemocratică de a legifera traseismul politic. În curând, se vor împlini cinci luni de zile de când Curtea Constituţională a constatat că premierul Ponta, actuala guvernare, a încălcat cu bună ştiinţă Constituţia, pentru a satisface un interes de partid, şi să influenţeze prin această lege rezultatul de la prezidenţiale, prin migraţia aleşilor în zona partidului de guvernământ”, a afirmat Stroe.

CCR a declarat Ordonanța neconstituțională

Curtea Constituţională din România (CCR) a decis, în decembrie, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide. Deputaţii PNL arătau, în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucru interzis de Constituţie.

Traseiștii să-și piardă mandatul!

Potrivit lui Ionuț Stroe, ­Curtea Constituţională specifică clar şi limpede că trebuie reglementate toate măsurile pentru a stabili efectele pe care le‑a produs această Ordonanţă pe timpul aplicării ei. „Este limpede că trebuie să avem o dezbatere reală pe acest subiect în cadrul Senatului. Practic, cei care au trădat încrederea cu care au fost investiţi de către cetăţeni, cei care şi-au trădat propriile partide şi au fost complici la acest demers de influenţare a rezultatului alegerilor, trebuie să plătească cu mandatul. Cei care s‑au folosit de această Ordonanţă trebuie să îşi piardă mandatul, conform legislaţiei care era în vigoare la momentul adoptării acestei Ordonanţe. Cerem PSD să înţeleagă faptul că acest subiect nu poate fi ignorat, iar deciziile Curţii nu pot fi tergiversate şi sfidate”, a afirmat Ionuţ Stroe.

Este nevoie de un răspuns clar

Deputatul liberal a criticat modul în care PSD încearcă să ocolească și să tergiverseze subiectul. El afirmă că teme precum traseismul politic, introducerea votului prin co­respondență sau simplificarea procedurilor prin care Parlamentul să răspundă în zona solicitărilor care vin din justiţie nu pot fi ignorate. „A le masca, tergiversa la infinit, din punctul nostru de vedere, reprezintă un mod învechit de a face politică, un comportament care a fost sancţionat deja de votul din 16 noiembrie”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al PNL.

 

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55, care a permis migraţia aleşilor locali, a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri. OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.