După mesele îmbelșugate, tipice sărbătorilor de iarnă, este timpul să acorzi o atenție deosebită regimului alimentar. În perioada următoare, legumele, zarzavaturile și fructele trebuie să se regăsească în dieta ta, din abundență. Una dintre cele mai gustoase și mai sănătoase legume, esențiale în sezonul rece, este prazul. Conținutul bogat în vitamine și minerale, îi conferă legumei o gamă vastă de proprietăți terapeutice.   

Terapia cu praz

Aroma care o în­lo­cuiește cu succes pe cea a cepei, oferind o savoare deosebită mâncărurilor, are și numeroase valențe te­rapeutice. Puterea tămăduitoare a prazului este dată de: 

– Vitamina A – este esențială în menținerea sănătății ochilor, părului, oaselor și danturii,   

– Vitaminele din complexul B – te ajută să combați oboseala fizică și psihică, să faci față situațiilor stresante, să previi depresia și bolile grave de inimă și vase sanguine,  

– Vitamina C – îți crește imunitatea și toto­dată, te ajută să tratezi cu mai multă ușu­rință gripa, răcelile și infecțiile respiratorii sezoniere,    

– Vitamina K – denumită și vitamina antihemoragică, aceasta îți grăbește vindecarea atunci când suferi o zgârietură, o tăietură sau o rană, previne calci­fie­rea vaselor de sânge, îm­bunătățește circulația sanguină și previne bolile grave ale inimii și creierului, 

– Calciu – este elementul vital pentru sănătatea dinților și a oaselor, 

– Magneziu – este indispensabil pentru men­ținerea capacității de con­centrare și memo­rare la cote maxime, cât și pentru creșterea imu­nității și buna func­ționare a sistemului muscular și articular,    

– Fier – îți asigură buna oxigenare a întregului organism și ajută la eliminarea dioxidului de carbon,  

– Potasiu – îți protejează inima, fiind unul din cele mai eficiente elemente de reglare a tensiunii arteriale și nu în ultimul rând, un bun adjuvant în menținerea ritmului cardiac normal. 

Regimul care-ți scade glicemia

Cele mai recente cercetări, realizate de oamenii de știință germani, relevă că frunzele de praz acționează direct asupra insulinei, crescându-i efectul hipoglicemiant. Fie le consumi ca atare, în stare proaspătă, fie, le strivești cu puțin ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui, până obții o pasă consistentă. Preparatul îl poți consuma abia după ce îl ții puțin la frigider. 

Dieta pentru detoxifiere

Valențele și recomandările terapeutice ale prazului nu se opresc aici. Această legumă constituie și un remediu excelent pentru substanțele toxice acumulate în organism, în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru eliminarea toxinelor, e bine să ții o cură de 48 de ore, cu supă de praz. O prepari dintr-un kilogram de praz (spălat și curățat, din care alegi doar partea albă), tăiat rondele subțiri și lăsat la fiert aproximativ o oră. Din supa preparată, bei câte o cană la fiecare două-trei ore, în timpul zilei. Iar rondelele le poți consuma ca atare sau cu puțină lămâie.



Rețete pe alese… de la bucătari culese

Mâncare de praz cu măsline și carne de vită

Ingrediente:

l 400 g de carne de vită l 3 fire de praz l 250 g de măsline negre l 2 căni de bulion l 1,5 l apă l 1 cană de vin roșu demisec l 1 legătură de pătrunjel l sare și piper după gust l o jumătate de lămâie l câteva linguri de ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Spală bine carnea de vită, tai-o în bucăți și pune-o la fiert într-o oală cu apă și sare. Spală prazul, taie-l în cubulețe de circa 5 cm lungime și lasă-l la călit cu măslinele, carnea de vită aproape fiartă, bulionul, pătrunjelul tocat mărunt, sarea și piperul. Adaugă apa și lasă compoziția la fiert, până scade. Când ingredientele sunt fierte, toarnă vinul roșu și adaugă feliile de lămâie. La final, poți adăuga și pătrunjel tocat mărunt.

 

Pilaf de praz

Ingrediente: l 4 fire de praz l 2 roșii l 3 linguri de ulei l 2 cești de apă l 1 cană de orez l 1 lingură de bulion l 1 ardei gras l 1 morcov l 1 legătură de pătrunjel l sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Alege orezul, spală-l bine și amestecă-l cu prazul și celelalte legume, curățate, spălate și tocate în prealabil. Adaugă bulionul, pătrunjelul, sarea și piperul, după gust și călește toate ingredientele. Umple vasul cu apă și introdu-l la cuptor, până scade apa și se fierb toate ingredientele. Când scoți pilaful din cuptor, asezonează-l cu puțin pătrunjel.

 

Chiftele de praz

Ingrediente: l 3 fire potrivite de praz l 3 ouă l 2-3 linguri de pesmet l 2 linguri de făină l 2 linguri de brânză rasă (telemea) l 1 ceașcă de smântână l 1 legătură de pătrunjel l sare și piper după gust

Mod de preparare:

Spală prazul și pune-l la fiert. Când se răcește, trece-l prin mașina de tocat, iar pasta obținută amestec-o cu pătrunjelul tocat mărunt, brânza rasă, smântâna și ouăle. Cu mâna umedă, modelează chiftelele și trece-le prin pesmet. Prăjește chiftelele în ulei încins.