Institutul Clinic ­Fundeni, singurul spital de stat care deţine o bancă de celule stem
Vești bune pentru românii din toate colţurile ţării care au nevoie de transplant de celule stem! Cel mai important institut medical din
România, Institutul Clinic Fundeni din București, condus de
dr. Carmen Orban a inaugurat recent,
prima bancă de celule stem hematopoietice
dintr-un spital de stat.

Sute de ­bolnavi au o nouă șansă la viaţă 
În fiecare an, aproximativ o sută de români diagnosticaţi cu boli grave cum ar fi leucemia, au nevoie urgent de transplant de celule stem. Din păcate, mulţi dintre ei sunt trimiși în străinătate pentru astfel de intervenţii fiindcă la noi nu se găsesc donatori. Costurile însă, sunt uriașe pentru statul român, și adesea, viaţa bolnavilor este pusă în pericol pentru că transferul pacienţilor din clinicile noastre în cele din străinătate e dificil. În scurt timp, suferinzii vor avea o nouă șansă la viaţă.
Datorită devotamentului pentru excelenţa medicală a specialiștilor de vârf de la Institutul Clinic Fundeni din București, sute de bolnavi se vor “naște” a doua oară. Joi, pe 3 mai renumitul institut, cel mai performant centru medical din ţara noastră a inaugurat o nouă unitate, extrem de importantă pentru suferinzii din întreaga ţară. Banca de celule stem hematopietice care va face posibilă intervenţia de  transplant de măduvă, la standarde europene, pentru bolnavii în cazul cărora nu se găseau donatori și erau trimiși în clinici din alte state. Astfel, pacienţii nu vor mai pierde timp în detrimentul vieţii ca să fie operaţi peste hotare. 
Donatorii și ­primitorii, asistaţi în cele mai bune condiţii
“Banca asigură condiţiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplantul medular, cât și pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate aici. Acesta este un progres pentru un număr mult mai mare de pacienţi care se pot trata la standarde europene și în România. Banca de celule stem a costat aproximativ 250.000 de euro, ceea ce înseamnă foarte puţin având în vedere că un pacient care pleacă în străinătate pentru transplant costă statul 100.000 de euro”, spune dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni. Pacienţii, atât donatorii cât și primitorii celulelor procesate în Banca de la Fundeni vor fi asistaţi în cele mai bune condiţii. “Este o bucurie imensă atât pentru profesioniști, dar mai ales pentru pacienţi. Banca beneficiază de adevărate vârfuri de linii tehnologice în domeniu și se adresează pacienţilor care au nevoie de transplant cu celule stem – vorbim de primitor și de donator, care au aici condiţiile de a primi o asistenţă corespunzătoare”, susţine ministrul interimar al Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli.
Prelevările sunt ­gratuite
Banca respectă toate criteriile care-i va ajuta pe specialiști să realizeze cele mai complexe intervenţii în România, transplanturile medulare cu celule de la donatori care nu au niciun grad de rudenie cu bolnavii. Prelevarea celulelor este gratuită, iar după ce Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va deveni funcţional, bolnavii vor beneficia de transplant cu celule stem de la donatori neînrudiţi. Cel mai probabil, Registrul va fi funcţional în circa 30 de zile. Ulterior, intervenţiile vor fi gratuite pentru toţi pacienţii, prin programul naţional de transplant. Așadar,  la Fundeni funcţionează acum singura bancă de celule stem dintr-un spital de stat din România. În timp ce, pacienţii care apelează la băncile private plătesc bani grei pentru stocare și prelevare, aici serviciile sunt gratuite. Pe de altă parte, banca de celule stem a institutului respectă toate criteriile pentru a deveni și prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce înseamnă că în viitor se va putea accesa și această sursă de celule stem pentru a efectua procedurile de transplant.
Peste 300 de transplanturi de celule stem la Fundeni
Institutul Clinic Fundeni a lansat programul de transplant de măduvă în anul 2000, însă prima operaţie a fost realizată un an mai târziu în Centrul de Hematologie și Transplant Medular. De atunci și până la momentul actual, au fost realizate peste 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice, majoritatea la adulţi. În toţi acești ani, medicii de aici au realizat atât transplanturi cu celulele pacienţilor, cât și intervenţii cu grefe recoltate de la donatori înrudiţi, compatibili cu bolnavii.
Celulele stem tratează peste
70 de boli
Cu ajutorul celulelor stem se pot trata peste 70 de afecţiuni grave. De la sindromul imunodeficienţei severă combinată și angină pectorală, până la diverse tipuri de cancer printre care tumora abdominală, cancerul de piele, testicular sau ovarian, limfomul Hodgkin s