Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional. Discuţiile președintelui Iohannis cu delegaţia comună a FMI și a Comisiei Europene au avut loc după ce și primul ministru, Victor Ponta, s-a întâlnit cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale.

În negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, care au avut loc  sâmbătă, 7 februarie nu s-a ajuns la un acord privind mai multe subiecte, cele mai importante vizând preţului gazelor pentru populaţie și Complexul Energetic Hunedoara.

„În primul rând, experţii Comisiei Europene insistă pentru o soluţie privind liberalizarea preţului la gaze, unde partea română nu a avut aproabare de a îngheţa procesul. Discuţiile au fost aprinse și pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care experţii internaţionali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele două subiecte a fost amânată și urmează să fie negociată, cel mai probabil luni, de delegaţia comună FMI și CE direct cu premierul Victor Ponta“, au declarat surse oficiale, după discuţiile de sâmbătă dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, și delegaţia comună Fondul Monetar Internaţional și Comisia Europeană.

Delegaţia FMI-CE se află la București pentru consultări și a treia evaluare a acordului stand-by cu România, care ar urma să se încheie în luna septembrie a acestui an. România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie și pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe pieţele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

 

Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.