Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au ajuns și la Periș. Sâmbătă, pe 2 aprilie, cadrele medicale implicate în campania “Sănătate pentru Sate” au consultat localnicii din Buriaș.
Sălile Grădiniței “Prof. Ion Ioniță”, din satul Buriaș, s-au transformat sâmbătă în adevărate cabinete de consultații medicale, unde peste o sută de localnici și-au controlat sănătatea fără să plătească. De la copii de trei-patru anișori, până la bunici cu vârsta foarte înaintată, au beneficiat de controalele gratuite oferite de specialiștii în cardiologie, diabet și boli de nutriție, psihiatrie adulți, psihiatrie copii, medicină de familie, gastro-enterologie, medicină internă, stomatologie, recuperare medicală și imagistică. “Mi se pare un lucru extraordinar. Oamenii care nu au acces la serviciul sanitar, aici au posibilitatea să fie informați asupra stării de sănătate și să fie îndrumați spre specialitățile de care au nevoie. Mulți provin din familii defavorizate, iar acest proiect este binevenit. Pentru a desfășura campania aici, în condiții optime, am fost ajutați foarte mult de primarul Anghel Albu, care ne-a trimis oameni și tot ceea ce am avut nevoie la amenajarea sălilor”, ne-a spus prof. Eugenia Oprea.
Stomatologul, preferatul copiilor
Micii pacienți au venit în special pentru consultațiile stomatologice. “Sunt foarte atentă cu igiena mea dentară, dar câțiva dinți mi-au crescut strâmbi și vreau să știu cum îi pot corecta. Dacă e nevoie de aparat dentar, o să port. Abia aștept să ajung la medicul stomatolog”, ne-a spus Alina Tăriceanu, o fetiță de 12 ani, elevă la școala “Prof. Ion Ioniță”, din Buriaș.
Pe vârstnici îi doboară singurătatea
La polul opus, vârstnicii s-au prezentat la medic, mai ales pentru controalele cardiovasculare și psihiatrice. “Sunt mulți oameni cu tulburări de somn, cu hipertensiune arterială și probleme psihiatrice. Unii au cerut ei singuri control psihiatric. Majoritatea au în grijă câte un membru al familiei bolnav și poate și din cauza asta au ajuns așa”, ne-a explicat Cristina Costache, profesor instruire clinică, responsabil de triaj în cadrul programului de la Buriaș. Lucru confirmat și de psihiatri. “Am avut mulți pacienți cu depresii pe fondul decesului partenerului de viață. După durerea pierderii persoanei dragi, singurătatea e cea care-i doboară. Au fost oameni cu atacuri de panică, demențe. Le prescriu un tratament pe care, prin intermediul medicului de familie, îl pot lua compensat”, ne-a spus dr. Simona Taciu, medic rezident la Spitalul Militar Central din București.
“Aducem aprecieri medicilor, asistenților, voluntarilor și le mulțumim tuturor celor care s-au îngrijit de sănătatea localnicilor din Buriaș! Îi așteptăm din nou, cu brațele deschise, pentru că, deși avem medici în comună, sătenii noștri au nevoie de mai multe investigații. A nu se înțelege că ei sunt lăsați de izbeliște aici. Există medici de familie, stomatologi, farmaciști care au grijă de sănătatea lor. Dar nu avem specialiști care să-i monitorizeze periodic, să le schimbe schemele de tratament și să le dea cele mai competente sfaturi. Mulțumim Patriarhiei Române și Ministerului Sănătății pentru acest program!”, ne-a spus primarul Anghel Albu.