Programul ”Fiecare copil în grădiniţă”, prin care părinţii care trăiesc sub pragul sărăciei primesc un ajutor lunar pentru a-şi trimite copiii la grădiniţă, va fi extins la nivel naţional, până în 2020, potrivit unui acord de parteneriat semnat recent între – Asociaţia OvidiuRo – şi ministerele Educaţiei şi al Muncii.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest moment, doar o treime dintre copiii de 3 – 5 ani în situaţii de risc, din România, beneficiază de educaţie timpurie, care are cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului şcolar. Copiii care nu frecventează grădiniţa regulat şi ai căror părinţi nu le pot oferi educaţia potrivită acasă riscă să înceapă şcoala târziu şi nepregătiţi şi să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei şi ceilalţi copii.

 

11.000 de copii au făcut parte din program

 

Programul ”Fiecare copil în grădiniţă” a fost lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei, în iulie 2010. De atunci 11.000 de copii, din peste 43 de comunităţi rurale şi urbane mici, au beneficiat de educaţie timpurie şi nutriţie mai bună. Pe lângă stimulentele sub formă de tichete sociale de 50 de lei pe lună, acordate părinţilor pentru prezenţa susţinută a copiilor la grădiniţă, Asociaţia OvidiuRo alocă şi 60 de lei per copil/an, pentru materiale educaţionale pe care le aleg profesorii. În plus, Consiliul local trebuie să aloce, anual, 150 de lei pe copil, pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei, condiţiilor de trai şi nivelului scăzut de educaţie al părinţilor