Argumentele președintelui Băsescu referitoare la viitorul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privesc mai multe situații considerate de acesta ca necorespunzătoare și care vor cântări greu și negativ. Președintele a atras atenția asupra acestor aspecte care vor contribui la alterarea și mai accentuată a imaginii României în fața Europei.
El a tras un semnal de alarmă asupra faptului „că de circa 5 luni toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue”, enumerând, între altele, ANI, CC, Par-chetul General. “Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului greşesc”, a spus Băsescu. Totodată, Băsescu a criticat decizia Senatului de a nu respecta hotă-rârea definitivă a ÎCCJ privind incompatibilitatea senatorului Mircea Diaconu. Băsescu a mai arătat că nici Camera Deputaților nu a procedat corect nepermițând începe-rea urmăririi penale pentru foștii miniștri Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre. “La Senat a existat o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Care a fost reacţia Senatului? Prin vot a înfrânt hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie. Aşa ceva demonstrează că Ro-mânia nu este stat de drept (…) Oriunde în lumea civilizată, când un ministru, un parlamentar este suspectat de eventuale acte de corupţie sau de incompatibilităţi sau de lucruri în neregulă, el demisionează. La noi, politicienii se solidarizează unii cu alţii. Or, asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului, aşa cum ne angajasem, să avem un nou Avocat al Poporului prin consens între forţele politice. S-au respins tot timpul acţiunile justiţiei împotriva oamenilor politici importanţi. Sunt elemente care nu pot caracteriza un stat de drept. Sunt elemente care ne trimit cu mulţi ani înapoi şi toată această depreciere este generată în ultimele şase luni”, a spus Băsescu.
Comisia europeană nu comentează în perioada electorală
Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a refuzat să comenteze afirmațiile președintelui Băsescu cu privire la raportul MCV. “Nu vom intra în campania electorală. Nu voi comenta cu privire la declaraţii ale politicienilor români în această fază. Cunosc foarte bine ceea ce au spus preşedintele, premierul sau ministrul Justiţiei despre ra-portul MCV, însă eu nu îl voi caracteriza înainte de publicare”, a afirmat Mark Gray. Oficialul CE a subliniat că raportul MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta privind România va fi bazat pe o analiză “independentă, obiectivă şi tehnică”. De asemenea, Gray a precizat că o dată exactă privind prezentarea raportului MCV nu a fost stabilită încă de Comisie, însă aceasta va fi ulterioară alegerilor din 9 decembrie.