Reginele legumelor pe timp de vară sunt roșiile. Bogate în apă, vitamine și săruri minerale, roșiile constituie alimentul ideal în zilele toride de vară. Pe lângă aspectul minunat, aceste legume oferă o savoare aparte și un plus de sănătate.

Puterea tămăduitoare a legumelor

Roșiile nu trebuie să-ți lipsească din dietă. Mai ales, în această perioadă a anului, când se găsesc din belșug. Conținutul bo­­­gat în apă și elemente esențiale vieții le atribuie numeroase valențe terapeutice. Protejează vederea, reduc riscul de apariție a cancerului, a bolilor de inimă și vase sanguine, men­țin sănătatea creierului, a sistemului nervos și muscular. Și totuși… de unde vine puterea lor tămăduitoare? Din compoziția chimică bogată în:

vitamina A – îți este indispensabilă deoarece, îți îmbunătățește vederea, te ajută să ai o dantură bună, asigu­rându‑ți men­ți­­­nerea stă­rii de să­nă­tate a între­gului sis­tem osos, te ține departe de infecții și îți este un aliat de nădejde în prevenirea bolilor de inimă și vase sanguine;

vitamina B – roșiile conțin complexul vitaminic B, cu multiple pro­prie­­tăți terapeutice. Acestea sunt considerate vitaminele performanțelor in­te­­lectuale, asigurând creșterea randamentului intelectual. Aportul de vitamine B îți reglează digestia, apetitul culinar, te ajută să-ți menții greutatea corporală dorită, îți alungă oboseala, îți protejează inima de infarct miocardic și afecțiuni care, altfel, ar duce la deces și te țin departe de diabet; 

vitamina C – îți crește imunitatea organismului, îți conferă rezistență danturii, te ferește de sângerări gingivale, de infecții, amețeli, piele uscată, îți scade colesterolul rău, îți oferă energia de care ai nevoie și te ajută să previi cancerul, insomnia și depresia;    

fier – este esen­țial pentru transportul oxigenului către celule și țesuturi, fiind indinspensabil pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă, menținerea să­nătății musculare, prevenirea anemiei și îmbunătățirea imu­nității; 

fosfor – împreună cu calciul, îți crește rezistența osoasă, îți echilibrează pH-ul în sânge, te ferește de rahitism și îți asigură buna funcționare a rinichilor, a ficatului și a stomacului;

magneziu – îți menține ritmul cardiac normal, tensiunea arterială la valorile optime, te ajută să te adaptezi la variațiile de temperatură, îți protejează creierul, îți îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare.

 

Cura împotriva crizelor de ficat

Consumând roșii, poți să ame­liorezi și durerile de ficat. Cum trebuie să procedezi? Prepară un suc de roșii proaspete în combinație cu suc de morcov, în părți egale, din care să consumi câte trei pahare pe zi, timp de trei-patru săptămâni. Bea sucul cu aproximativ 35 de minute înainte de fiecare masă principală a zilei.

 

Regimul care reduce efectele negative ale tutunului

 

Specialiștii au constatat că ro­șiile proaspete au efec­te benefice și asupra să­nă­tății fumătorilor. Un consum zilnic de până la 400 mililitri de suc de roșii diminuează semnificativ acțiunea negativă a gudronului din fumul de țigară asupra sângelui, re­ducând, astfel, apa­riția multor boli gra­ve, cum ar fi, cancerul pul­monar și bolile de inimă.

 

Rețete pe alese… de la bucătari culese

 

Ingrediente:

 

Supă de roșii

• 2 ardei grași • 2 morcovi • 2 lingurițe de orez • 2 legături de pătrunjel verde • 1 kg de roșii • 1 ceapă • puțin ulei • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Începe prin a spăla toate legumele și verdețurile. Roșiile pune-le într-o cratiță, la fiert, iar după ce se răcesc, decojește-le. Morcovul dă-l prin răzătoarea mică iar ceapa tai-o cubulețe. Morcovul, ceapa și ardeiul gras călește-le în puțin ulei cu o legătură pătrunjel și roșiile decojite și date prin răzătoare. Lasă amestecul la fiert, iar spre final adaugă orezul spălat, sarea și piperul, după gust. Pentru aspect și un plus de aromă, la sfârșit, adaugă și restul de pătrunjel.

 

Roșii umplute

Ingrediente:

• 800 gr de roșii • 2 ardei grași • 2 legături de pătrunjel • jumătate kg de carne tocată mixtă • puțin ulei • 1 morcov mare • 1 ceapă mare • 1 ceașcă de orez • boia de ardei dulce • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Trece toate legumele sub jet de apă și taie-le cubulețe (în afară de roșii). Separat, taie căpăcelele roșiilor și scobește-le bine ca să poți să le umpli. Peste carnea tocată mixtă adaugă orezul spălat, morcovul, ceapa, ardeiul gras, o legătură și jumătate de pătrunjel, sare și piper după gust. Amestecă bine și umple fiecare cupă de roșie, acoperind cu un capac din roșie. Peste roșiile umplute toarnă un sos din apă, puțin ulei, boia de ardei dulce, sare și piper, după gust și pătrunjelul rămas. Introdu vasul la cuptor și la lasă roșiile umplute la fiert, la foc potrivit.

Gem de roșii

Ingrediente:

• 700 gr de zahăr,

• 500 gr de mere acrișoare,

• 200 ml de apă,

• 2 lămâi,

• 1 kg de roșii,

• 1 baton de scorțișoară.

Mod de preparare:

Spală bine roșiile, decojește-le, taie-le în bucăți de câte șase și încearcă să scoți semințele. Separat, trece merele sub jet de apă, îndepărtează-le semințele și coaja. Toarnă zeama unei lămâi peste mere și mărunțește-le, împreună cu roșiile, în robotul de bucătărie. Zahărul, sucul celeilalte lămâi și apa  fierbe-le până obții un sirop. Peste acest sirop, adaugă batonul de scorțișoară, merele și roșiile mărunțite și lasă ingredientele la fiert, la foc mic, până când se întărește gemul (aproximativ o oră). Apoi scoate batonul de scorțișoară și toarnă gemul în borcane curate și închise etanș.