Tâncăbești-Snagov

Despre Tâncăbeşti se aminteşte mult mai mult în ultimii ani şi datorită bazei hipice pe care medicul Ozana Moraru a ridicat-o, din nimic, pe raza acestui sat al comunei Snagov. Iar Equestria, numele ales pentru baza hipică, a reuşit să se impună în memoria iubitorilor de cai, prin străduinţa şi încăpăţânarea Ozanei Moraru de a restaura atmosfera distinsă şi elegantă specifică echitaţiei. O muncă uriaşă, în condiţiile în care echitaţia nu face parte dintre nevoile de bază ale populaţiei.

Trofeul Jockey Club Român

Aşa cum Jurnalul de Ilfov a relatat în ediţia din 15 aprilie, baza hipică Equestria găzduieşte şi anul acesta competiţia „Salonul Calului”, ediţia a IV-a. Şi pentru că 2015 aduce şi sărbătoarea de 5 ani de la înfiinţarea Equestria, Salonul Calului se desfăşoară în mai multe etape, din aprilie până în septembrie. Prima etapă a avut loc timp de trei zile, 23-26 aprilie şi s-a încheiat cu întrecerea cea mai dificilă, premiată de Jockey Club Român. Proba a fost cu obstacol de 1,40 m, cu baraj şi s-au înscris 20 de cupluri cal-jockey. Ca de obicei, proba a fost arbitrată de arbitrul internaţional Mariana Moisei, de altfel, singurul arbitru internaţional de călărie pe care îl are România.

Emoţii în ritmul săriturilor

Pentru cei care încă nu au avut timp să asiste la vreo întrecere hipică, e dificil, poate, de înţeles că poţi avea emoţii pentru un cal şi un călăreţ pe care nu-i cunoşti. Pentru cei care  au fost, poate, în tribune, emoţiile se reconstituie într-o amintire frumoasă, a pumnilor strânşi pentru un cal care încearcă să sară, fără greşeală, peste obstacole. Într-un final, după baraj, premiul Jockey Club i-a revenit lui Norbert Schumann şi calului Cristala. Locul doi a fost ocupat de reprezentantul Equestria, Florin-Ionuţ Năstase, cu calul Custen Ingo (proprietar Ozana Moraru) şi pe locul III s-a clasat calul Bamboo, „mânat” de Luca Ruxandariu. Urmează etapa a II-a a Salonului Calului, care se va desfăşura în perioada 5-7 iunie.