Sărbătorile de iarnă sunt întotdeauna motiv de bucurie pentru întreaga familie. Copilul este însă, cel mai fascinat de atmosfera de vis care se crează în această pe-rioadă a anului. Și asta nu numai pentru că participă cu drag la împodobirea bradului, că nici nu aţipește bine în seara de Ajun și bătrânul Moș Crăciun intră pe hornul casei și-i lasă jucăriile preferate sub brad, ci și pentru că are posibilitatea să petreacă mai mult timp cu voi, familia. Cu acest prilej, crează multe momente frumoase de tradiţie, de spirit, de suflet pentru Crăciunul vostru, oferindu-i amintiri speciale care-l vor însoţi în fiecare an negreșit, tot restul vieţii.
Transformă Crăciunul într-o zi magică pentru puștiul tău
Împodobiţi împreună bradul, el simbolizează bucuria și trăinicia
Fără îndoială, Crăciunul este cea mai frumoasă zi din an. De aceea, misiunea ta în calitate de părinte este să păstrezi vie amintirea acestei zile magice. Copilul așteaptă cu nerăbdare să vină Moș Crăciun, așa că pune totul la punct și începe prin a împodobi bradul împreună cu el, în Ajun. Obiceiul împodobirii bradului a devenit centrul sărbătorilor de iarnă datorită simbolurilor care i se asociază – iubire, pentru că este împodobit de întreaga familie – bucurie, pentru că sub el sunt așezate frumos cadourile – magie, fiindcă se spune că Moș Crăciun nu vizitează casele în care nu există un brad împodobit – viaţă, trăinicie și sănătate, cetina lui fiind întotdeauna ver-de, chiar și atunci când ninge peste el și este lovit de geruri grele. Dacă bugetul familiei îţi permite, poţi închiria un Moș Crăciun care să vă viziteze pe-nserat și care, din săniuţa trasă de reni să scoată sacul magic și să-i înmâneze darul copilului.
Introdu-l în atmosfera de sărbătoare ascultând colinde
Crăciunul nu înseamnă privit ore în șir la televizor. Crează-i micuţului un program în așa fel încât, să nu permiţi ca televizorul să devină regele sărbătorii. Dimineaţa, după ce vă bucuraţi din plin de cadourile lăsate de moș sub falnicul brad, îmbrăcaţi-vă în haine de sărbătoare și mergeţi împreună la biserică. Orice acţiune spirituală care se potrivește convingerilor și credinţei voastre va întări semnificaţia religioasă a sărbătorii și-l va ajuta pe pitic să înţeleagă treptat – treptat, că aceasta nu este doar Moș Crăciun și o nouă ocazie ca el să primească alte jucării. Depinde foarte mult și de ceea ce-i spui tu despre Crăciun. În funcţie de istoricul tău religios și de atitudinea ta spirituală va înţelege adevăratul motiv de sărbătoare al omenirii. Oricum, trebuie să-i explici că aceasta este ziua cea mai frumoasă din an deoarece, creștinii sărbă-toresc Nașterea Pruncului Sfânt, venirea pe lume a Fiului lui Dumnezeu, Cel care a mântuit lumea. Face parte din rolul tău de părinte să-i aduci la cunoștinţă, începând de la o vârstă de la care poate înţelege, ce înseamnă Crăciunul. Colindele cântate duios de corul bisericesc îl vor introduce mai ușor în atmosfera de sărbătoare. Poate i-ar fi și mai lesne de înţeles dacă i-ai și citi o carte despre povestea Crăciunului.
Distraţi-vă cu Moș Crăciun și spiridușii în parcurile pentru copii
În aceste zile, parcurile sunt pline de târguri cu specific de sărbătoare și programe speciale pentru cei mici. Din loc în loc, se înalţă mândre, căsuţele lui Moș Crăciun. Nu ezita să-i faci moșului o vizită cu mezinul tău. E o ocazie unică în an să-i oferi puiului tău câteva momente magice alături de adevăratul Moș Crăciun. Lasă-l să-i recite poezii, să-i spună cât de cuminte sau neastâmpărat a fost, permite-i să poarte adevărate discuţii cu bătrânul, să se pozeze cu el, cu renii și sania sa înzăpezită. Emoţia acestui moment unic se va păstra chiar peste ani, și ani. Întâlnirea faţă-n faţă cu moșul poate fi un bun prilej pentru a-ţi învăţa copilul ce înseamnă bunătatea, generozi-tatea. Bătrânul este cel mai puternic exemplu în acest sens. Ce ar fi să-i ceri micuţului tău să-și strângă o jucărie care poate nu se mai numără printre preferatele lui și să o doneze într-o acţiune caritabilă? Sau… îl poţi lua de mânuţă și îndemna să cumpăraţi câteva preparate tradiţionale de Crăciun și să le duceţi unor persoane nevoiașe sau să le lăsaţi reprezentanţilor centrelor care le colectează pentru acei oameni.
Permite-i să cinstească Nașterea Pruncului Sfânt, colindând
Crăciunul este iubit, cântat și colindat. Cele mai frumoase obiceiuri populare din tot ciclul calendaristic au loc în aceste zile care vestesc Nașterea Domnului. Prin cântatul colindelor, copilul cinstește venirea pe lume a Pruncului Sfânt. Permite-i, fără nicio ezitare, să facă acest lucru. Cântate cu acel melos liturgic specific, colindele dau expresia unui sentiment de trăire a misterului Nașterii în cadrul spiritual al tradiţiei populare. Colindele ne vorbesc despre Iisus Hristos ca om, ca Fiu al Tatălui ce-resc, ca Mântuitor, Răscumpărător și nu numai.
Să vă fie masa îmbelșugată și să primiţi odată cu colindătorii și lumina, căldura, liniștea, dragostea și împăcarea Domnului! La mulţi ani cu sănătate și bucurii! Săr-bători fericite!