Este vară și trebuie să profităm din plin de zarzavaturile și legumele verzi de pe generoasele tarabe. Toate produsele te îmbie, dar fiecare își alege doar ce este pe gustul său. Toată lumea știe că fructele și legumele reprezintă sursa cea mai importantă de vitamina C. Pe de altă parte însă, suntem la curent cu faptul că vitamina C se distruge repede la lumină și temperatură ridicată. Un grad mare de instabilitate se poate observa și la vitaminele B1, B2 și PP. Iată câteva mici sfaturi pentru gospo-dinele care își petrec timpul și în bucătărie:

● Nu prăjiți ceapa pentru sosuri, fierbeți-o în apă foarte puțină și treceți-o prin sită fără a adăuga apa în care a fiert;

● Puneți peștele pe grătarul încins de abia după ce ați trecut bucățile prin ulei cald;

● Stropiți friptura din cuptor cu sosul pe care îl lasă în tavă;

● Nu sărați niciodată friptura și, mai ales, ficatul, în momentul în care le puneți la fript. Fa­ceți această operație la sfârșit, deoarece acestea își schimbă gustul foarte repede la adăugarea de ingrediente;

● Bateți ouăle din care veți pregăti omletă cu 1 linguriță de unt sau cu 3 linguri de smântână. Vor ieși mult mai gustoase și mai pufoase, ca să nu mai vorbim de aspect;

● Nu fierbeți peștele mai mult de 10 minute. Nu își va pierde numai gustul, ci și mineralele pe care le are;

● Merele pentru plăcintă dați-le prin răză­toa­rea mică din plastic și, înainte de a le ­căli, stropiți-le cu zeamă de lămâie;

● Nu puneți niciodată la fiert deodată: morcov, păstârnac, țe­lină, fasole, cartofi. Tim­pul lor de fierbere este diferit;

● În sosul alb, puneți întotdeauna și o lingură de cașcaval ras;

● Nu renunțați la salatele crude din legume, deoarece ele aduc un aport important de săruri minerale, factor nutritiv pentru organism și, în plus, sunt asimilate ușor;

● Pentru ca apa în care fier­bem maca­roanele sau alte paste făi­noa­se să nu se reverse, ungeți marginea vasului cu pu­țină untură;

● Ca să evitați uscarea unei lămâi înju­mă­tățite, așezați-o cu partea tăiată în jos, într-o cană în care ați pus puțin zahăr; 

● Lămâia devine mai zemoasă dacă înainte de folosire o cufundați în apă fierbinte sau o rostogoliți, apăsând-o ușor între su­pra­fața mesei și palmă;

● Laptele nu va avea gust de ars dacă îi adăugați puțin bicarbonat de sodiu și îl fierbeți din nou. Dar puteți evita arderea laptelui dacă limpeziți vasul cu apă rece sau puneți pe fundul acestuia un cubuleț de margarină;

● Dacă doriți ca omleta să vă iasă foarte gustoasă și pufoasă, pe lângă celelalte ingrediente să nu uitați să adăugați, pentru fiecare ou, câte o linguriță, cu vârf, de parmezan ras.