Spre finele lui decembrie l-am găsit pe primarul Marian Oancea cu mâinile în doi ani. În fine, aţi înţeles, lucrând cu actele pentru cât mai rămăsese din 2013 și cu acelea pentru 2014, schimbând dosarele între ele, în funcţie de cine intra pe ușă, cine suna la telefon și cine…ce nevoie mai avea. Snagovul este o comună întinsă, localitatea cu cea mai mare suprafaţă din Ilfov și nu e foarte ușor de întreţinut sau de schimbat ceva.  Și cum, cea mai recentă lucrare din comună a fost amenajarea parcului din centrul Ghermăneștiului, am început cu acest subiect.

Parcul cu fântână arteziană

De ce pe final de an aceste lucrări în faţa Primăriei și a Casei de Cultură? Povestește Marian Oancea: „Voiam să avem ceva reprezentativ pentru comună și, în seria schimbărilor și a îmbunătăţilor, un parc între cele două instituţii s-a dovedit a fi o idee plăcută tuturor. În urma licitaţiei publice am demarat imediat lucrările acestui parc, la care ne-am asociat cu Consiliul Judeţean Ilfov. Valoarea lucrărillor se ridică la 3.300 miliarde (lei vechi) și se va finaliza la primăvară cu plante și pomi. Clar, urmează Casa de Cultură, acoperișul este prioritar, am încercat  să prindem Casa de Cultură 

într-un proiect, dar a fost târziu și nu am îndeplinit condiţiile. Valoarea proiectului era de 30 de miliarde de lei (vechi) și schimbam total înfăţișarea acestui punct central al comunei. Avem și parcul în domeniul public și se dorea ca această Casă de cultură să fie în domeniul privat al comunei: amplasamentul să se predea către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Așa că erau proceduri care trebuiau îndeplinite până la data limită a proiectului, trebuia să mergem la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) și între timp proiectul nu a mai fost valabil. Rămâne pentru primăvara lui 2014, când vom accesa cum se cuvine acest proiect prin CNI.”, spune primarul de Snagov.

Renovări în 2013, asfalt în 2014

Doar că, în 2013 la Snagov s-au întâmplat destule lucruri bune și reabilitările principalelor clădiri sunt în fruntea listei. Așadar, dispensarul care găzduiește și substaţia Ambulanţei Ilfov a fost complet renovat la interior și exterior și vizita pe care am făcut-o de la parter, din cabinetul medicului Ionescu până la etaj în farmacia condusă de Gheorghe Sandu, ne-a încântat ochii. Condiţii decente de adevărată staţiune turistică de interes local! Apoi, clădirea poliţiei Austostrăzii 3, școala din cadrul liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu” și strada Bujorului unde s-au făcut trotuarele cu borduri, superba școală din Tâncăbești construită de boierul Băicoianu și căminul cultural unde încă se mai lucrează. Dar, cu siguranţă vom reveni asupra Tâncăbeștiului pentru că există motive întemeiate. „Apoi, vreau neapărat să facem strada Zambilelor și să devină cu adevărat de promenadă, sunt două case acolo care nu vor fi blocate. Însă, sunt cei de la Enel care trebuie să aibă loc să întoarcă mașinile de intervenție și de asta trebuie să ţinem cont în ședinţa de consiliu. Avem 5,5 km de asfaltare începând cu Narciselor, proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării și  avem șanse mari să fie aprobat. Urmează Nufărului și Zorelelor, care trebuie refăcută. Nu vom mai face fără trotuare, este sigur.  Apoi, în 2014 urmează partea a doua de asfaltări, acelea făcute cu cofinanţările noastre. Planul este să facem 7-8 km cu asfaltări după canalizare. Cei de la investiţii de aici lucrează la foc continuu și un lucru este sigur: vom asfalta bine gândit, nu haotic, nu vom asfalta decât străzile unde avem canalizare”, adaugă Marian Oancea.

Să vină apa!

Ce-i drept, și primarul de Snagov are dreptate: orice asfaltare se face numai după introducerea completă a apei și a canalizării. Care este situaţia la Snagov în privința acestor subiecte: „Așteptăm apa și canalul, nu am fost în ADIA Ilfov, suntem în  Euro Apa de la Voluntari. Oricum, ne vom întâlni toţi primarii din Euro Apa,  suntem mai mulţi decât în Adia Ilfov, căci societatea de la Voluntari se întinde pe 3 judeţe: Ilfov, Călărași, Giurgiu. Un primar are 5 degete la o mână cu 5 probleme: apă, canal, asfaltare, iluminat și salubrizare. Nu se poate vorbi despre civilizaţie dacă nu ai apă și canal și tot facem apa și canalul, fie că e cu Ilfovul, Voluntariul sau RAJA Constanţa”, afirmă cu hotărâre Marian Oancea.

Iluminare inteligentă

Vorbind despre proiectele realizate și cele pe care și le dorește, Marian Oancea povestește cu o oarecare ușurare că cel mai important proiect al comunei Snagov a fost stabilizarea situaţiei economice. Creditul contractat pentru plata datoriilor a avut efect, deși penalităţile au fost cu adevărat o mare problemă. „În echipă am reușit să rezolvăm multe situaţii de un an și jumătate încoace, acum știm clar ce plăţi avem de făcut și ce încasări. Îmi doresc să terminăm cu PUG-ul în  2014 și chiar zilele acestea voi introduce în consiliu un proiect de hotărâre pentru iluminarea inteligentă a comunei. Adică, în Snagov este nevoie atât de înlocuirea corpurilor de iluminat vechi și astfel de reducerea  consumului, dar și de extinderea reţelei pe străzile unde nu există și unde nu se construiește tocmai din cauza lipsei curentului electric. Studiul făcut ne indică faptul că ne-ar trebui 19 milioane euro, studiul va fi scos la licitaţie publică și cine vrea să participe, să se înscrie. Trebuie să ascundem și cablurile și poate să introducem reţeaua de fibră optică. Eu unul, ca primar, știu ce vreau: lumină în Snagov, măcar cu aceiași bani pe care îi cheltuim acum. Și mai știu ceva: nu fac decât prin licitaţie publică!”.

Prioritatea lui ianuarie 2014

Primarul Marian Oancea are, însă și o altă problemă pe care o vom întâlni tot mai des din ianuarie 2014 înainte: salarizarea angajaţilor primăriei. „Este primul lucru de care mă voi ocupa odată ce trec Sărbătorile. Trebuie să existe niște posibilităţi legale de mărire și, oricum, suntem în urma altor primării. Este obligatoriu  să ne asigurăm că toţi angajaţii sunt mulţumiţi și se gândesc cu prioritate la felul în care trebuie să-și facă lucrările cât mai bine. Dacă ei, în schimb, se gândesc la facturi, nici tu nu ai liniște ca și conducător. Trebuie să readucem normalitatea ca stare în această primărie și în această comună. Cum trăiesc eu și familia mea, adică împreună, în armonie,  la fel îmi doresc și pentru comună”,  mărturisește primarul comunei Snagov.

La Snagov străzile vor redeveni fructifere

Tot răsucind cuvântul „normalitate” pe toate feţele, Marian Oancea spune că, odată, mai era ceva „normal” la Snagov: pe toate străzile erau plantaţi pomi fructiferi. „Veneau bucureștenii și mergeau pe Caiselor de unde luau caise, apoi pe DJ erau câteva soiuri de pruni și, la fel, venea lumea și lua. Vreau neapărat să reînviem această tradiţie gustoasă și să avem din nou strada Merilor, a Prunilor etc”. Și nu poate spune cineva că ideea este rea. Dimpotrivă!

Dar blocul? Până când rămâne cu găvanele goale? Sigur până în 2014, precizează Marian Oancea care a discutat problema cu primarul general Sorin Oprescu, Primăria Capitalei fiind proprietarul de drept al blocului. „Blocul a fost bugetat pentru 2013, au venit să facă niște studii de rezistenţă pentru că stă de atâţia ani fără acoperiș.  Avizul a ieșit favorabil, deci se poate reconstrui. S-a stagnat, voi lua din nou toatele diligenţele de la capăt să fie cuprins în noile proiecte, în noul buget al Capitalei din 2014”, spune Marian Oancea.

Este obligatoriu un sens giratoriu la Tâncăbești!

Necesitatea sensului giratoriu a reapărut la Snagov odată cu ridicarea centrului Snagov Plaza. „Pentru că discuţiile au durat mult și vremea rece s-a instalat, nu se mai poate construi ceva la zero grade. Sper, pentru binele oamenilor, că 2014 ne va aduce atât de necesarul sens giratoriu la Tâncăbești, căci prea mulţi oameni s-au dus în altă lume acolo.  CNADNR a avut nevoie de aviz de la noi și a fost singura ședinţă de consiliu „de îndată” pe care am avut-o și toţi consilierii au fost de acord cu sensul giratoriu”, adaugă primarul Snagovului

Sărbători de Snagov

Cum a fost comuna în această perioadă a sărbătorilor de iarnă? Luminată și veselă. Odată, datorită celor două zile de spectacole organizate în colaborare cu  Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov și prin invitarea producătorilor particulari de a poposi în noul parc din faţa primăriei și a Casei de Cultură. Astfel, sâmbătă, 14 decembrie, snagovenii i-au putut asculta pe Marius Văduva și Radu Ghencea, Trupa Cristea, Formaţia lui Tavi Clonda, Trupa Cazino, Bandidos, Crush și Alexandra Ungureanu. Circul AS din București a reușit la Snagov extraordinare numere de  iluzionism și contorsionism care au lăsat copiii, la propriu, cu gura căscată. Duminica după amiază a fost rezervată muzicii populare românești și i-am putut vedea pe Vasile Anghel, Veronica Geamănu, Mariana și Mihai Călin, Vasilică Bordianu și Gheorghe Turda. Spectacolul oferit de copii la Casa de Cultură a încheiat două zile de distracţie cu gust de brânză și cârnaţi de la Cârţișoara Sibiului, de Merlot de la Valea Călugărească, fiert bine cu zahăr și scorţișoară, cu revederi între vecini  și chiar mici reprize de dans.

Un primar… iarna

Așadar, au trecut sărbătorile de Crăciun și cele de Sf. Ion, s-a reluat lucrul și res­tul iernii ce va face primarul Marian Oancea? „ Lucrăm la hârtii, avem pregătite proiectele pentru străzi, inventarierea lor este gata. Sincer, sfârșitul anului 2013 este diferit de 2012. Acum am deja obiective și strategii. Strategia e dublată de cifre, de oportunităţi și direcţii ale Uniunii Europene, avem o echipă grozavă la Investiţii și suntem la curent cu proiectele Ministerului Fondurilor Europene. 2014 va fi diferit!”. Succes! Mult succes!