Pleci la mare, în vacanță?
Plajele însorite și bălăceala în apa mării constituie cea mai bună alternativă pentru petrecerea vacanței de vară. Pe lângă bronzul frumos, relaxarea de care te vei bucura, vitalitatea și buna dispoziție pe care ți le conferă soarele și marea, curele heliomarine au multiple valențe terapeutice. Jurnalul de Ilfov îți prezintă, în cele ce urmează, câteva dintre beneficiile soarelui și ale apei marine!
Vindecarea cu apa mării
Dacă pleci în vacanță la mare, ai făcut o alegere excelentă. Apa mării, soarele, nămolul și algele marine asociate climatului marin constituie un bun remediu pentru numeroase afecțiuni. Ultravioletele te ajută să previi osteoporoza, depresia, insomnia și îți atenuează simptomele bolilor autoimune. Aerosolii marini sunt adjuvanți în bolile respiratorii, precum bronșite, sinuzite sau rinite alergice. Magneziul, sarea, calciul și potasiul care se regăsesc în aerul marin sunt un adevărat medicament pentru aparatul respirator. Iar plimbările pe malul mării, înainte de răsăritul soarelui, te ajută să-ți tratezi cu succes rinita, îți limpezesc plămânii, mintea și îți alungă angoasele. Până și mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plajă ți-ar putea fi un aliat de nădejde în prevenirea sau tratarea platfusului. Reține! Băile în apa marină îți fortifică și îți protejează oganismul, asigurându-ți în același timp, un tonus muscular mult mai bun și o sănătate forte a sistemului nervos.
Curele, dimineața până-n 09.00 și seara după apus
Calitatea superioară a aerului marin este dată de prezența microparticulelor provenite din spuma valurilor care se sparg în larg sau la mal. Acestea sunt antrenate de briza mării și devin astfel mici particule terapeutice dacă le inhalezi dimineața, până la ora 09.00, sau seara, după ce apune soarele.
Soarele îți crește imunitatea
Razele solare constituie o soluție naturală de întărire a imunității. Nu te-ai întrebat niciodată de ce vara ești mai bine dispus și mai plin de viață? Umorul, vitalitatea, energia și sănătatea, toate depind și de cantitatea de lumină pe care o primești. Climatul marin este recunoscut pentru proprietățile sale de regenerare, stimulare a metabolismului și întărire a imunității. Numai 15 minute de expunere la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1.000 U.I. de vitamina D, numită și “vitamina soarelui”, care-ți fixează calciul în oase, te ajută să previi depresia, osteoporoza, rahitismul și îți stimulează secreția de serotonină. Serotonina, denumită și “hormonul fericirii”, îți este indispensabil pentru menținerea unei stări de bine și combaterera stresului. Terapia cu ajutorul soarelui ajută la înmulțirea limfocitelor, specializate în lupta cu infecțiile și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
3 beneficii mai puțin cunoscute ale expunerii la soare
1. Tratează scleroza multiplă – lipsa expunerii la soare, corelată cu deficiența în vitamina D, se numără printre primii factori declanșatori ai acestei afecțiuni;
2. Grăbește vindecarea acneei și a eczmei – datorită acțiunii cicatrizante, antiinflamatoare și antiseptice;
3.Vindecă psoriazisul – în urma unui studiu în care subiecții au urmat o terapie cu baie de soare, timp de patru săptămâni, în 84% din cazuri simptomele psoriazisului au dispărut, într-o proporție mulțumitoare.