Campania de prevenire a bolilor cardiovasculare în rândul populației din Ilfov, demarată de specialiștii CardioRec, Corbeanca, în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, a ajuns la Otopeni. Pe 12 iunie, pacienți cu afecțiuni ale inimii și vaselor sanguine și-au monitorizat sănătatea cardiovasculară, fără să plătească.
Echipa medicală a Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, s-a deplasat, vineri, 12 iunie, la Dispensarul din Otopeni. Cu bunăvoința dr. Clara Alexandrescu, cardiologul care a și coordonat echipa de specialiști, câteva zeci de pacienți a căror viață era amenințată de boli grave, și-au făcut investigații gratuite. Indiferent de vârstă și de starea de sănătate, pacienții au beneficiat de câte o electrocardiogramă, evaluarea capacității pulmonare și măsurarea tensiunii arteriale, fără contribuție proprie.
Internați și investigați cardiac, suplimentar
Persoanele depistate la risc să dezvolte complicații care ar fi putut duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau chiar ar fi putut cauza decesul au primit tratament de urgență, pentru ameliorarea simptomelor. Iar pentru stabilirea unui diagnostic precis și instituirea unui tratament corespunzător, vor putea să-și facă investigații cardiovasculare suplimentare la Centrul CardioRec, din Corbeanca. Cu trimitere de la medicul de familie, anumite evaluări clinice de profil le vor efectua gratuit, iar altele, la preț redus. La nevoie, pacienților care necesită recuperare cardiovasculară sau o amplă monitorizare sub stricta supraveghere a cadrelor medicale de specialitate, li s-a recomandat internarea la CardioRec, la preț redus. Indiferent de perioada petrecută în spital, pacienții incluși în campanie, care fac dovada că sunt din Ilfov (prezentând cartea de identitate la recepția spitalului), plătesc doar 300 de lei.
“Mă mișc din ce în ce mai greu, pentru că obosesc foarte repede. Am dureri mari în piept, simt că mă strânge și mă apasă ceva”, le-a spus specialiștilor, Viorelia Modoran, o pacientă trecută bine de prima tinerețe. În urma evaluării stării de sănătate cardiovasculară, medicii au constatat că pacienta avea o sechelă de infarct miocardic. Pentru început, i-au recomandat să facă un test de efort gratuit și o ecografie cardiacă, la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec.
“Proiectul este foarte bun. O astfel de campanie este binevenită, deoarece sunt pacienți care ajung mai greu la medic, din cauza costurilor mari ale investigațiilor cardiovasculare, sau pentru că nu se pot deplasa până la medicii specialiști din București. Din 2.000 de pacienți câți am înscriși o dată pe listă, aproximativ 400 sunt cardiovasculari. Iar în orașul Otopeni nu avem niciun medic cardiolog. Orice consultație suplimentară este importantă pentru pacienți. Pacienții vor fi ajutați să conștientizeze mai bine problemele de sănătate pe care le au, să le ia în serios mai mult și să facă tot posibilul să-și administreze întotdeauna tratamentul corect. Mi-aș dori ca acest program să se desfășoare cu o frecvență de o dată la trei luni, pentru a putea observa efectele reale”, ne-a spus dr. Valentin Afrim, medic primar medicină de familie CMI Otopeni. Dr. Valentin Afrim a făcut posibilă buna desfășurare a programului, selectând atent pacienții, împreună cu alți doi medici de familie care‑și desfășoară activitatea în cadrul Dispensarului de la Otopeni.
“Pacienții hipertensivi trebuie să știe că boala lor nu se vindecă, doar se tratează. Medicamentele se iau în fiecare zi. De asemenea, este foarte important să meargă, periodic, la cardiolog. E mai bine să-și facă un control cardiovascular, o dată pe an, decât să facă infarct miocardic sau accident vascular. Să nu uităm că, în România, bolile inimii și ale vaselor sanguine reprezintă principala cauză de deces, internare în spital și handicap fizic la nivelul populației adulte și vârstnice din Europa. Țara noastră ocupă locul trei în lume la mortalitatea din cauze cardiovasculare. Conform statisticilor, doi din trei oameni se sting din cauza unor afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge. În țara noastră, la fiecare 20 de minute, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, alta face infarct”, a concluzionat dr. Clara Alexandrescu, la finalul consultațiilor.