Ești părinte? Pe lângă educație și asigurarea hranei și a tuturor celor necesare bunei creșteri și dezvoltări, ai numeroase alte obligații față micuțul tău. Una dintre acestea ar fi să nu-ți lași copilul nesupravegheat de un adult, dacă pleci din țară. 

Munca în străinătate te arde la buzunare dacă nu desemnezi o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului minor, pe toată perioada în care lipsești de lângă el. Conform noului Cod civil, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara, ești obligat să adresezi o notificare serviciului public de asistență socială, în acest sens. În plus, trebuie să specifici cine este persoana care te va înlocui. Legal, aceasta nu poate fi decât cineva apropiat familiei voastre (mătușă, unchi, verișor, verișoară, bunică sau bunic – o rudă până la gradul IV), care să aibă peste 18 ani și care să facă dovada că îndeplinește toate condițiile materiale și morale necesare creșterii copilului. 

Amendă până la 1.000 de lei dacă-l lași singur acasă 

Persoana care va prelua autoritatea părintească trebuie să întocmească o cerere prin care să-și dea acordul, document ce urmează să fie depus în instanță. Apoi instanța va emite o hotărâre care certifică drepturile și obligațiile ce-i revin persoanei delegate, precum și perioada în care va deține autoritatea părintească. Cererea delegatului va fi soluționată în cel mult trei zile lucrătoare. Atenție, însă! Perioada de îngrijire a copilului minor de către o altă persoană nu poate depăși un an. După ce instanța îl pune în drepturi, delegatul responsabil de creșterea și îngrijirea copilului va fi consiliat pentru a se adapta mai ușor în relația cu micuțul și pentru a evita conflictele. Așadar, dacă-ți lași copilul singur acasă când pleci la muncă în străinătate, pe lângă faptul că-l traumatizezi puternic, riști și o amendă de până la 1.000 de lei. În funcție de modul în care este afectată viața copilului, amenda poate să ajungă și la 10.000 de lei.