După demisia lui Titus Corlățean
Ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, și-a dat demisia din această funcție, în urma scandalului privitor la deficiențele în organizarea scrutinului pentru prezidențiale, în străinătate. El a menționat că MAE îşi menţine poziţia conform căreia nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, la turul al doilea.
Corlăţean a afirmat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la orele 23.58, s-a primit la MAE, pe fax, un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică. El a mai adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul 2. Corlăţean a mai susținut că nu acceptă ca, MAE să fie implicat în jocul electoral al „domnilor Băsescu şi Iohannis”. El a arătat că nu poate accepta să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. „Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată, obligată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. (…) În consecinţă, pentru că doresc să respect legea, am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor de Externe”, a conchis Corlăţean.
În urma demisiei lui Titus Corlățean, Victor Ponta i-a transmis președintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleșcanu pentru funcția rămasă vacantă la MAE.
Săptămâna trecută, în Bucureşti şi în mai multe oraşe ale ţării au avut manifestaţii de protest faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora, la primul tur al prezidenţialelor, manifestaţiile având şi un caracter antiguvernamental. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a cerut, de două ori, demiterea lui Corlăţean.