Pe 21 decembrie, de Sf. Ignat, tot românul purcede la tăierea porcului din bătătură, prilej de bucurie și de petrecere. De-a lungul timpului, cu ocazia acestei sărbă-tori, au apărut tot felul de tradiții și obiceiuri. Iată câteva dintre ele.
Splina porcului, se spune, poate arăta cum va fi vremea anul viitor. La extragerea acesteia, toți participanții trebuie să amuțească, ca la vederea unui lucru nema-ivăzut. Dacă splina este groasă înspre partea dinspre capăt, iarna va fi grea, cu zăpadă multă, iar vara vom avea recoltă bogată. Dacă splina este subțire, vom avea ză-padă puțină, iarna va fi geroasă, primăvara va fi timpurie, dar recolta va fi săracă.
Ignat fără pomana porcului nu poate exista. După tăierea rotofeiului, gospodarul alege bucăți de carne fragedă și le duce nevestei care-l așteaptă cu ceaunul pus pe plită. Se pun câteva bucăți mai grase la fiert, alături de câteva foi de dafin și boabe de piper. Când se topește grăsimea, se adaugă și carnea slabă. Se lasă la înăbușit. Între timp, se fierbe țuica și se prepară mujdeiul. Pomana lui Ghiță e gata!
Dacă porcul e bătrân, gospodarul nu se mai chinuie să-l pârlească. Șoriciul este prea gros și prea tare, așa că e nu mai e bun decât să ți faci din el o pereche de opinci. Pentru aceasta, pielea se freacă cu sare grunjoasă și se lasă la uscat, sau se afumă, câteva zile. Se tunde apoi părul cu o foarfecă și se croiesc opincile. Pielea este tăiată în fâșii de 20 cm lățime, iar lungimea se ajustează după piciorul beneficiarului. Din șoriciul rămas se încropesc nojițele, cu care se va lega mândrețea de opin-că.
Cei mici, nu sunt uitați nici ei. După ce călăresc porcul pârlit bine și-i ronțăie codița, ei primesc și o minune de jucărie. Bășica porcului este scoasă, frecată cu cenușă, spălată bine, până devine transparentă, și se pune la uscat. Când este uscată, se pun în ea câteva boabe de porumb sau fasole. Apoi se umflă și se leagă bine. Astfel copii primesc o zornăitoare de toată frumusețea.
În unele zone din Moldova există și obiceiul furatului porcului. Cu prilejul unor clăci, când sticla de țuică se plimbă cu viteză „amețitoare” de la unul la altul, unul dintre flăcăii mai îndrăzneți se furișează în podul casei, acolo unde găzdoiul își ține șunca și cârnații. Ajuns acolo, un complice strigă în gura mare: „Taie, taie, cât mai lată/ Nu căta că-i înghețată/Și moșneagul joacă roată!”. La auzul acestor îndemnuri, „hoțomanul” tupilat în pod începe să dea iama în bunătăți, îndesându-și buzunare-le. Moșul crezând că așa-i strigătura, joacă mai abitir. Abia a doua zi va vedea cu ochii săi paguba făcută de „tâlhar”.
Și obiceiurile pot continua, vorba-ceea, „câte bordeie… atâtea obiceie!”
Jurnalul de Ilfov, vă urează cu această ocazie „Sărbători fericite!”, iar fermierilor, „Să fie splina groasă!”, pentru ca 2013 să fie plin de belșug.