Bucatele din carne de porc, o adevărată bombă vitaminică
Doar câteva zile ne mai despart de marea sărbătoare a Naşterii Domnului. Ca în fiecare an, cu acest prilej, familia se reuneşte la masa tradiţională de Crăciun. Ei bi-ne, cârnaţii, sarmalele şi ciorba de porc nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie în zilele de sărbătoare. Dacă nu faci excese, mâncărurile delicioase pe care ţi le prepari acasă şi le serveşti la masa de Crăciun sunt adevărate bombe de vitamine şi minerale pentru organism.
Cârnăciorii te scapă de răceală
Tradiţionalii cârnaţi sunt preparaţi pe bază de tocătură ceea ce face să fie mai greu digerabili. Şi totuşi, consumaţi cu moderaţie, îţi aduc numeroase beneficii asupra sănătăţii fiind preparaţi din pulpa din faţă, condimentată cu usturoi, sare, piper şi cimbru.
Usturoiul – este cel mai bun tratament pentru gripă şi răceli în timpul iernii. De asemenea, acesta este şi un bun remediu pentru hipertensiunea arterială şi pentru o glicemie peste limita admisă. Usturoiul constituie un bun adjuvant în prevenirea cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic şi accidentului vascular.
Sarea – îţi facilitează digestia şi îţi îmbunătăţeşte tranzitul intestinal.
Piperul – este cel mai bun detoxifiant al ficatului. Te ajută să combaţi astenia, te calmează atunci când eşti nervos şi îţi induce starea de somn.
Pulpa de porc – este bogată în zinc, fosfor, magneziu şi fier, minerale care îţi stimulează memoria, vederea, îţi protejează oasele şi pielea.
Sarmalele îţi întăresc oasele și dinţii
Varza murată, condimentele, verdeţurile şi orezul care intră în compoziţia sarmalelor, le atribuie o mulţime de valenţe terapeutice. Evident, dacă nu dai iama în far-furie şi preferi să le consumi cu măsură.
Varza murată – bogată în vitamina A, B1, B2, B6, vitamina C, vitamina E, vitamina K, calciu, fier şi iod este considerată un adevărat panaceu. Varza este minunea din farmacia naturii care te ajută să previi temutul cancer, infecţiile respiratorii în sezonul rece, îţi întăreşte oasele, dantura şi îţi reglează bătăile inimii.
Orezul – conţine potasiu, magneziu, fosfor, fiind unul dintre cele mai de seamă remedii pentru scăderea tensiunii arteriale, stimularea activităţii cerebrale, detoxifierea ficatului şi combaterea anemiei.
Pătrunjelul – planta este ideală pentru stările de balonare la care eşti expus după o masă îmbelşugată de sărbători. Îţi creşte pofta de mâncare atunci când eşti slă-bit, răcit şi îţi ameliorează arsurile gastrice.
Ciorba de porc
Cea mai sănătoasă, în această perioadă, este ciorba acrită cu zeamă de varză. Despre ciorba de porc s-ar putea spune chiar că este o adevărată oază de sănătate: Morcovii, ceapa, ardeiul gras, ţelina, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel, roşiile, zeama de varză, condimentele şi verdeţurile fac ca acest preparat să fie cel mai benefic organismului în zilele de sărbătoare.
Carnea – conţine fier şi vitamina D, necesare creşterii imunităţii organismului în faţa infecţiilor şi bunei funcţionări a sistemului nervos.
Roşiile – îţi asigură buna funcţionare a glandelor endocrine, a sistemului osos şi a metabolismului. Cu ajutorul lor poţi să previi bolile de inimă şi anumite intoxicaţii, cum ar fi cele cu metale grele.
Ardeiul gras – îţi protejează inima de infarct miocardic şi te ţin departe de reumatism.
Ceapa – are un continut bogat de uleiuri eterice cu acizi şi vitamine bune pentru combaterea tusei, îmbunătăţirea auzului.
Păstârnacul – îţi calmează colicile renale şi hepatice, îţi reglează tensiunea arterială, şi mai ales, constituie un bun adjuvant în durerile din zona pieptului, ducând la prevenirea apariţiei bolilor de inimă.
Morcovul – este alimentul numărul unu în îmbunătăţirea vederii, având o contribuţie deosebită în ceea ce priveşte protecţia ochilor în zilele friguroase, cu zăpadă şi viscol.
Leuşteanul – are multiple indicaţii în perioada sărbătorilor alungând senzaţia de greaţă, balonare şi simptomele dischineziei biliare. Leuşteanul este bun şi pentru prevenirea tulburărilor hepatice.