Stai mult la birou sau în mașină?

Petreci tot mai mult timp la birou sau în mașină și nu-ți mai rămâne timp pentru o alergare sau măcar o plimbare în parc? Întinderile de dimineață rămân cam singurele “exerciții” pe care le mai poți face ca să-ți menții sănătatea spatelui, articulațiilor și coloanei vertebrale.

Îmbunătățirea fle­xi­bilită­ții și mobilității au la bază mișcarea ușoară. Exercițiile fizice previn durerea cauzată de bolile reumatismale, rupturile și întinderile musculare. “E adevărat că atunci când ne întindem facem practic exerciții de stretching. Dar acestea nu sunt suficiente, dacă vrem să scăpăm de rigiditatea musculo-articulară, ci e bine să fie completate cu exerciții asistate, multe dintre ele având la bază tot o astfel de “tehnică”. Aceste întinderi asistate, folosite tot mai des de către terapeuți, medici și atleți, sunt recomandate în special celor care au o muncă de birou sau petrec foarte mult timp în mașină și ajung să aibă probleme cu coloana vertebrală și cu articulațiile”, explică dr. Ion Manea, directorul medical al Bio Ortoclinic. Potrivit specialiștilor, acest tip de întinderi revigorează musculatura, întăresc articulațiile, reduc rigiditatea corpului și durerile de spate, ajutând și la o recuperare rapidă după fracturi, entorse sau rupturi musculare. 

Ce exerciții să faci acasă?

Dacă nu poți să ajungi la un centru specializat, poți să-ți faci exercițiile acasă. Iată câteva dintre ele!

è Pentru gât

Stai în picioare cu spatele drept și mâinile pe lângă corp. Îndreaptă ușor gâtul în față, apropiindu-ți bărbia de piept. Rămâi în această poziție cam șase-șapte secunde. Repetă mișcarea de trei ori. Pentru o  flexibilitate mai bună, poți face mișcarea și în stânga și în dreapta.

è Pentru spate, umeri și mijloc

Stai în picioare cu genunchii ușor îndoiți și mâinile dreasupra capului. Prinde cu mâna dreaptă cotul stâng și trage ușor de el în jos, timp în care ții trunchiul îndoit în partea dreaptă. Rămâi în această poziție zece secunde, apoi repetă mișcarea și pe cealaltă parte a corpului. 

è Pentru șolduri și picioare

Începe din stând pe podea, cu piciorul drept întins în față și piciorul stâng îndoit peste cel drept, sprijinindu-te în talpă pe podea, paralel cu genunchiul drept. Trage genunchiul stâng spre umărul opus și păstrează postura zece secunde. Exersează  și cu celălalt picior. 

10 efecte benefice ale întinderilor

1. Cresc și mențin amplitudinea de mișcare normală și flexibilitatea articulațiilor;

2. Reduc durerile mus­culare (printr-o oxigenare optimă a sângelui la nivel muscular);

3. Îmbunătățesc capacitatea de efort (muș­chii stimulați prin întindere “consumă” mai pu­țină ener­gie pentru efectuarea mișcărilor);

4. Relaxează întregul corp;

5. Reduc stresul emo­țional;

6. Scad tensiunea musculară;

7. Reduc rigiditatea mus­culo-articulară, asociată îmbătrânirii;

8. Cresc extensibilitatea musculo-tendinoasă;

9. Previn întinderile și rupturile musculare (mai ales la nivelul cicatricelor vechi) și reprezintă o metodă de încălzire pentru antrenament și una de revenire după efort, deoarece cresc fluxul de sânge în zonele solicitate;

 

10. Reduc durerea.