Partidul Monicăi Macovei, M 10, cu acte în regulă
Fostul candidat la alegerile prezidențiale din toamna lui 2014, Monica Macovei, a anunțat că înființarea partidului M10 se află în fază finală, actele pentru înregistrarea acestuia la tribunal urmând a fi depuse în această lună.
„În această lună (mai – n.r.) vom depune actele pentru înregistrarea partidului. Va fi un partid de centru dreapta, un partid pentru oameni, un partid antisistem (…). Antisistem înseamnă anti-clasă politică actuală, care ne fură de 25 de ani, toți împreună, și un partid reformist în toate domeniile în care e nevoie, bazat pe oameni competenți, pe oameni onești, pe oameni integri. Am făcut un astfel de statut încât Comisia de integritate devine aproape cea mai importantă instituție din partid care va face analiza de competență a celor propuși în diverse funcții – în partid sau în funcții publice. (…) Adică un partid normal, un partid cum ai în țările în care nu se întâmplă ca în România, în care ești mândru de parlamentul tău, ești mândru de guvernul tău, ești mândru de primarul tău și așa mai departe”, a declarat, într-o conferință de presă, Monica Macovei.
Macovei critică modificările legislației electorale
Europarlamentarul a criticat și modificările legislației electorale, care propun ca un partid să fie înființat cu doar trei membri. Macovei consideră că este aberant să se permită înființarea unor astfel de minipartide, dar să se mențină pragul electoral de cinci la sută. În opinia sa, ar trebui chiar renunțat la pragul electoral, sau acesta să fie de maximum trei la sută. Monica Macovei nu este de acord nici cu alegerea primarilor din primul tur, respectiv cu alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor, pentru că, astfel, în opinia sa, aleșii ar avea o reprezentativitate scăzută și „baronii locali” vor rămâne în continuare în funcție. Europarlamentarul este de părere că este mult mai constructivă menținerea a două tururi de scrutin la alegerile locale.