Rețete și diete

Vara se degustă cele mai gustoase și sănătoase fructe. Și, pentru că anotimpul călduros este atât de darnic, ar fi bine să profiți din plin de minunățiile naturii care împodobesc piețele și grădinile gospodarilor, ca să-ți  revitalizezi organismul.

Produsele pe bază de vișine fac parte din deliciile gastronomice ale sezonului. Trebuie doar să știi cum să le prepari, ca să le păstrezi intacte proprietățile terapeutice. Numeroasele vitamine și săruri minerale care intră în compoziția chimică a vișinelor, fac din „mărgeluțele” dulci-acrișoare un adevărat elixir al frumuseții și al sănătății, atribuindu-le virtutea de fructe curative. Acestea refac fibrele musculare, “ard” caloriile, induc liniștea, calmul, în stările de nervozitate, de irascibilitate, ameliorează durerile și ajută la pierderea kilogramelor nedorite. Sucul de vișine este la fel de bun ca și ibuprofenul, având proprietatea de a calma durerile de spate, durerile musculare, articulare și pe cele de la nivelul rinichilor. Dar, una dintre cele mai prețioase valențe terapeutice, în special în zilele toride de vară, este protecția inimii. Vișinele se numără printre cele mai importante tratamente recomandate pentru scăderea tensiunii arteriale și prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. 

Elixirul sănătății 

Conținutul bogat în apă, vitamine și săruri minerale fac din vișine un bun remediu pentru nenumărate afecțiuni. Puterea lor tămăduitoare vine din: 

apă – care este principala componentă a organismului, reprezentând cam 60% din greutatea corporală. Apa îți asigură o bună hidratare a organelor, transportul substanțelor nutritive la celule și eliminarea toxinelor din organism;  

 vitamina A – un nutrient esențial pentru menținerea sănătății părului, ochilor, oaselor și danturii;

 complexul vitaminic B – te ajută să combați stresul, depresia și să eviți bolile de inimă și vase sanguine în zilele caniculare;  

 vitamina C – este vitamina care te ajută să reziști la infecțiile sezoniere, inclusiv cele cauzate de virușii care îți pot afecta căile respiratorii. Un rol extrem de important este acela că participă la  îmbunătățirea stării de sănătate a întregului organism; 

 vitamina E – denumită și “sportivul absolut” al organismului, te protejează împotriva cancerului piele, oferindu-ți protecție contra radiațiilor ultraviolete. În plus, îți stimulează buna funcționare a creierului prevenind astfel, maladia Alzheimer;

 potasiu – te ține departe de hipertensiunea a­r­te­rială, tulburarea ritmului cardiac și apariția insuficienței cardiace. Mai mult, potasiul îți reglează și funcția renală;   

 fier – face posibilă oxigenarea întregului organism și eliminarea dioxidului de carbon  

calciu – are grijă de sănătatea dinților și oaselor tale; 

 magneziu – îți ameliorează durerile musculare și articulare și te ajută să te concentrezi pe parcursul întregii zile.

Dieta de slăbit

Consumă câte 500 de grame de vișine în fiecare zi și vei scăpa, în scurt timp, de kilogramele nedorite. Ce-i drept, trebuie să-ți schimbi puțin și regimul alimentar. Optează pentru alimente care se digeră mai bine, mai ușor. Peștele, salatele de legume, supele, ciorbele și carnea de pui sunt cele mai indicate, în timpul dietei de slăbit. Ar fi bine să alternezi dieta și cu mersul pe jos și exercițiile fizice (cel puțin 30 de minute de pe zi).   

Regimul contra durerilor

Pregătește-ți acasă, la blender, suc de vișine și bea câte un pahar înainte de efectuarea unor tehnici ușoare de masaj sau a exercițiilor fizice. Preparatul are proprietăți antiinflamatorii, ajutând mușchii și articulațiile să se refacă și să funcționeze la capacitatea lor optimă.


Reţete pe alese… de la bucătari culese

Nectar de vișine

Ingrediente:

l 2 kg de vișine

l 300 g de zahăr

l 30 ml de apă.

Mod de preparare:

Nectarul de vișine poate fi o alternativă excelentă de a te răcori pe timp de vară. În plus, poți să-l păstrezi și peste iarnă, în cămară. Spală bine vișinele, scoate-le sâmburii și mixează cu ajutorul blenderului până obții un piure. Apoi, adaugă apa și zahărul și pune toate ingredientele la fiert cam 20 de minute. Amestecă din când în când ca să  îndepărtezi spuma formată. Nectarul fierbinte toarnă-l în borcanele încălzite anterior și capsează-le. Ține-le undeva la cald, până se răcesc, ca să le poți depozita într-un loc răcoros. Îl poți consuma așa cum este, diluat cu apă minerală sau la prepararea prăjiturilor.


Înghețată cu vișine

Ingrediente:

l 1,5 kg de vișine

l 750ml de lapte

l 300 g de zahăr 

l sâmburii vișinelor.

Mod de preparare:

Trece fructele prin jet de apă, scoate-le sâmburii și codițele și  mărunțește-le cu mixerul. Separat, învelește sâmburii într-un șervet și zdrobește-i cu ciocanul și pune-i la fiert cu laptele și zahărul. Lasă produsul să fiarbă circa 10 minute, timp în care să amesteci continuu. Ia vasul de pe foc, strecoară laptele cu sâmburii și pune-l peste vișinele pasate. Crema obținută pune-o într-un vas și las-o la congelator, cel puțin două ore.


Dulceaţă de vișine

Ingrediente:

l 10 kg de vișine fără sâmburi

l 8 kg de zahăr 

l 1 lingură mare de praf conservant (dacă vrei)

Mod de preparare:

Începe prin a spăla bine fructele. Apoi, îndepărtează-le codițele, sâmburii și pune-le într-un vas încăpător, cu zahărul și conservantul. Amestecă ușor ingredientele și lasă-le la loc răcoros, până se topește zahărul. Mare atenție, să nu zdrobești fructele. Când zahărul este topit, pune vișinele în borcane, iar siropul strecoară-l și pune-l în sticle pe care să le închizi cu capace etanșe. Fructele le poți consuma ca atare sau poți prepara din ele diverse prăjituri, produse de patiserie.