Ciorogârla. A XII-a aniversare a unei școli meritorii
O frumoasă sărbătorire a marcat două evenimente importante pentru comunitatea din Ciorogârla. Tineri și vârstnici, deopotrivă, au comemorat miercuri, 21 octombrie, împlinirea a 35 de ani de când a plecat din această lume Pamfil Șeicaru. A fost un mare creator de presă scrisă și, în mod egal, jurnalist de prim rang, în perioada interbelică. Apoi, s-a aniversat a XII-a ediție a Zilei Liceului Tehnologic, care îi poartă numele acestui gazetar redutabil, controversat la vremea lui, dar, oricum, o mare personalitate a vieții publice românești.
În același timp, Pamfil Șeicaru a fost un memorialist cu spirit ascuțit și viu al reprezentării realităților noastre naționale.
Cert e că multe dintre faptele oamenilor importanți din istoria noastră modernă așteaptă să fie așezate la locul cuvenit. Iar viața educațională a acestei școli are un important coeficient dinamic, de afirmare.
Programe artistice și de cultură
Într-una dintre sălile liceului, aniversarea i-a avut ca spectatori și mentori pe dascălii vechi și noi ai acestei școli. Dar și persoane din conducerea sistemului de învățământ județean, edili ai comunei, alături de zeci de elevi ai școlii. Ei, tinerii școlari, au pregătit un program special, cu momente artistice și cultural-educative. Nu au lipsit: teatrul, recitările de versuri, arte marțiale, dansuri moderne și clasice, majorete.
Oaspeții au vizitat și Centrul de Informare și Documentare (CDI) al școlii, aflat în responsabilitatea prof. Ruxandra Enache.
“E o realizare meritorie, care îi ajută pe elevi să se documenteze în legătură cu toate noutățile de interes educațional”, a spus profesoara.
O cinstită adunare
Asistența a fost alcătuită din Petre Lăzărescu – fost director al liceului, cel care s-a luptat pentru ca școala să poarte numele lui Pamfil Șeicaru; Coca Codreanu – inspector general la Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Ilfov; Victor Niculae – primar al comunei Ciorogârla și reprezentantul Consiliui Local; Teodora Lazăr – inspector școlar la IȘJ și dascăl al școlii; Ștefan Alexandru Cernat – director al liceului. Toți profesorii acestei unități de învățământ au fost și ei prezenți la festivitate.
Ce au amintit participanții
Prof. Petre Lăzărescu – a făcut o istorie succintă a parcursului acestei unități școlare, după ’89. “Am venit aici în anul școlar 1987-1988. Ne-am pus pe treabă. Ajutat de colegii mei, am instalat pregătirea altor specialități, conforme noilor legi ale economiei de piață. Totul, sprijinit permanent de Consiliul Local și primăria noastră. Ne-au fost alături și cadre din structurile noastre de specialitate – IȘJ și Ministerul Învățământului. Toate au fost încununate în 1995 când, nu fără probleme, am dat numele acestei școli – Pamfil Șeicaru. Acum, merge pe un drum bun și îi dorim mult succes“!
Coca Codreanu: “La ceas aniversar, spun La Mulți Ani Liceului Tehnologic Pamfil Șeicaru. Nu e prima dată când am venit aici, dar este prima dată când m-am întrebat: cine a fost Pamfil Șeicaru? Și, ca orice neștiutor, m-am dus să mă informez. Însă, după cele prezentate, am înțeles cine a fost Pamfil Șeicaru. Și, chiar dacă a murit la 21 octombrie 1980, el există în Ciorogârla. (…) Deci, acest nume este
într-adevăr unul cu greutate și acum mi-am dat seama de ce ați decis acum 20 de ani ca acest liceu să-i poarte numele. La Mulți Ani!”
Victor Niculae: “Mulțumim elevilor, profesorilor și tuturor oaspeților noștri. Ca reprezentant al Consiliului Local, vă pot spune că, în continuare, voi susține acest liceu, cu toate că suntem o localitate cu un buget foarte mic. Baza lui materială nu mai e cum a fost, deși din bugetul local avem o susținere de 63% a cheltuielilor pentru învățământ. Cu speranța că vom rezolva multe împreună, vă urez și eu – La mulți Ani“!
Teodora Lazăr: “Eu sunt localnică. Și mă umplu emoția, amintirile când mă gândesc la această școală. Ea trăiește de când m-am născut. Fotografiile copilăriei mele sunt făcute aici. Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge cadru didactic în liceul acesta. Vă spun un lucru important, pe care l-am descoperit de mult. Ceva esențial. Acela că ciorogârlenii sunt oameni cu mult suflet. Și poate că Pamfil Șeicaru a avut un astfel de motiv, pentru care și-a schimbat locul și a venit aici. Comuna are ceva care aduce la ea oamenii și îi păstrează. Potențialul ei istoric de excepție poate fi oricând valorizat și valorificat. Încă o dată, sărbătoare cu bucurie pentru toți și să știți că lacrimile sunt de multe ori și de fericire”.