Primarul Ionel Robert Ștefan are obiective ambiţioase pentru confortul comunităţii

Așa cum consemnam într-un articol recent, munca a continuat în comuna Ștefăneștii de Jos chiar dacă pandemia de coronavirus nu a permis desfășurarea la parametri optimi a tuturor activităților administrative. Primarul Ionel Robert Ștefan este preocupat ca planurile de investiții ce au ca scop modernizarea localității să fie finalizate anul acesta. Edilul spune că există mari speranțe de recuperare a timpului pierdut, de îndeplinire a obiectivelor fixate la începutul anului, dar și multe alte proiecte pentru următorul mandat.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 503, ediția print

Prioritatea la zi a administrației din Ștefă­neștii de Jos este modernizarea străzilor. Primarul Ionel Robert Ștefan ne-a anunțat că lucrările de modernizare au fost finalizate pe strada Castanului, pe această cale rutieră fiind deja realizate și marcajele rutiere. Strada Castanului se modernizează prin programul PNDL al Ministerului Dezvoltării. De asemenea, au început lucrări de asfaltare pe strada Stadionului. Reamintim că această stradă face parte dintr-un proiect care presupune asfaltarea unui grup de opt străzi, cu o lungime de 3,7 km, care în maximum două luni va fi finalizat și care mai numără modernizarea străzilor Câmpina, Dudului, Freziilor, Govora, Reșița, Sighișoara și Spicului. Pe aceste străzi se amenajează rigole rutiere și trotuare, inclusiv podețe de acces la proprietăți. De asemenea proiectul de modernizare presupune și amenajarea de spații verzi, ceea ce înseamnă și plantarea unor copaci. Primarul ne-a spus că există dorința de plantare a aceleiași specii de pomi, pentru ca în comună să existe o imagine unitară, cât mai plăcută, inclusiv cu gazon și bănci, pentru ca cetățenii să se poată odihni.

Edilul a mai precizat că au început lucrările și pe strada Tuberozelor, care ar putea fi finalizată în aproximatvi trei săptămâni, conform promisiunilor făcute de contructor. Potrivit primarului, lucrările de modernizare a tuturor străzilor au termen de finalizare maximum 45 de zile. Reamintim că, la momentul semnării contractului de asfaltare pentru străzile Podului și Tuberozelor, primarul a anunțat că, prin realizarea lucrărilor, străzile trebuie aduse într-o stare care să corespundă cerințelor de calitate prevăzute de Legea 10/1995 și anume rezistența și stabilitatea la acțiuni statice dinamice și seismice, siguranța în exploatare, sănătatea oamenilor, protecția și refacerea mediului. Modernizarea străzilor Tuberozelor și Podului se face pe o lungime de 931,8 metri. Lucrările propuse vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de circulație și a fluenței traficului și vor influența benefic zona atât din punct de vedere al mediului, cât și din punct de vedere socio-economic.

Sistem de supraveghere video pentru siguranța cetățenilor 

Pentru că localitatea se confruntă cu problema spargerilor de locuințe, deși există Poliție Locală și s-a reușit ținerea sub control a infracționalității, administrația a decis să modernizeze și să extindă rețeaua de supraveghere. Proiectul presupune integrarea camerelor de supraveghere video deja existente și montarea de echipamente noi în zonele în care s-a decis necesitatea lor. ”Facem extindere de camere video în toată comuna, amplasare de camere video în puncte strategice, cu focalizare, cu tot ce trebuie. Sunt în execuție, iar ­într-o lună sperăm să fie date în funcțiune. În prezent există 19 camere, care vor fi reamplasate, iar cu cele noi se va ajunge la un număr de 55 de camere video”, ne-a spus primarul. Sistemul va include camere pentru exterior, cu rezoluție de minimum 6 Megapixeli și camere video de tip LPR cu rezoluție de minimum 2 Megapixeli. În prezent, există un sistem de supraveghere video cu camere IP de 2 Megapixeli care oferă numai imagini de ansamblu, fără a asigura recunoașterea facială a persoanelor și care nu pot identifica numerele de circulație.

Iluminat public modern, cu LED

În strânsă legătură cu siguranța cetățenilor și calitatea drumurilor este, desigur, și iluminatul public. ”La venirea mea în funcția de primar, în 2016, m-am lovit de foarte multe probleme în iluminatul public, motiv pentru care acum suntem în curs de elaborare a proiectului tehnic care presupune modernizarea în întregime a corpurilor de iluminat. Toate străzile vor beneficia de corpuri LED de 50 W și 7.000 lm, iar în parcuri, cimitire, locuri mai retrase, unde nu ai nevoie de lumină foarte puternică, corpurile vor avea 30 W și 5.000 lm. În prezent, în localitate sunt 1.177 de corpuri care se vor demonta și se vor înlocui cu tehnologie LED și vor exista în total 1.254 corpuri de iluminat. Rezultatul va însemna iluminat de calitate și costuri reduse la buget”, a eplicat primarul.

Serviciul de cadastrare continuă

Cadastrarea sistematică atât în intravilan, cât și în extravilan, este un proces în derulare pentru întreaga comună. ”Încă de la început am dorit acest lucru, ca să clarific situația cetățenilor care nu au acte de proprietate. Suntem în faza de finalizare pe plan, după care documentația o vom transmite la oficiul de cadastru. Mai avem câteva sectoare și sperăm ca până la sfârșitul acestui an să închidem și acest proiect care ne-a adus foarte multe satisfacții profesionale”, a încheiat primarul.

Parcuri noi, pentru cetățeni

Pentru că și relaxarea este foarte importantă, primăria Ștefăneștii de Jos are în atenție și acest subiect. Primarul ne-a spus că s-a depus documentația pentru obținerea avizelor privind obținerea autorizației de construcție vizând amenajarea parcului din Boltaș, amplasat pe str. Rozelor 77 (str. Brândușelor). Urmează execuția, în 45 de zile. ”Din cauza deteriorării, parcul a fost închis și este nefuncțional. Este un parc dezafectat pe care îl vom moderniza pentru că în zona respectivă sunt foarte mulți copii care au nevoie de un astfel de loc pentru relaxare și distracție. Parcul are o suprafață de 730 mp și va fi dotat cu două mese de tenis de masă, aparate de joacă, bănci pentru recreere, supafață antitraumă. Vom ține cont de toate normele de siguranță, așa cum de altfel procedăm cu toate obiectivele pe care le realizăm în comună”, ne-a spus edilul. El a mărturisit că există proiecte și pentru alte zone de relaxare. Un astfel de exemplu, la Rovină, într-o zonă care a fost ecologizată și îngrădinită în vederea amenajării unui teren de sport. De asemenea, ­într-o altă zonă, la Intrarea Olănești, este prevăzută amenajarea unui loc de joacă pentru copii. ”Acestea ar fi alte obiective, dar ținând cont că avem foarte multe proiecte în derulare ne rezervăm să vorbim despre ele într-un viitor mandat pentru care avem și alte planuri, cum ar fi și canalizare pentru satul Boltaș, modernizarea stației de epurare, cât și mai multe locuri de joacă și grădinițe noi. Suntem, așadar, preocupați să investim în toate domeniile importante pentru comunitatea noastră, în învățământ, infrastructură, recreere, transport, serviciu de salubritate sau serviciu de transport comunal. Există foarte multe proiecte care privesc și cartierul Cosmopolis”, a punctat primarul Ionel Robert Ștefan.