Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal a condus soborul slujitor, alături de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord

Catedrala de la Voluntari a fost un adevărat colț de Rai, timp de șapte zile. Prin grija și dragostea primarului Florentin Pandele și a preoților Protoieriei Ilfov Nord față de toți cei ce-L iubesc pe Dumnezeu cu toată inima, unele dintre cele mai valoroase odoare creștine din lume au ajuns la Catedrala Voluntari. Cinstitul Brâu al Maicii Domnului și moaștele Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, din Grecia, au fost primite de români de toate vârstele cu evlavie și lacrimi de bucurie.

Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

pelerinaj

A devenit deja o tradiție ca orașul Voluntari să găzduiască veșmântul sfânt al Născătoarei de Dumnezeu și un pelerinaj impresionant la racla în care acesta este păstrat. Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a poposit în mijlocul comunității creștine de la  Voluntari pentru al doilea an consecutiv. De data aceasta, în premieră pentru România, odată cu veșmântul prețios a fost adusă și o părticică din osemintele Sfântului Stelian, mare iubitor de Dumnezeu și ocrotitor al oamenilor care poartă credința-n suflet.

Biserica Sfânta Parascheva, ținutul minunilor

Odoarele au sosit în mijlocul credincioșilor de la Biserica Sfânta Parascheva, din inima orașului Voluntari, în dimineața zilei de marți, 9 mai. O delegație de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, alcătuită din Maica Andreea, Maica Antonia și părintele Nikolaus, a însoțit odoarele care au fost întâmpinate cu multă bucurie de un sobor de preoți, coordonat de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. După o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească săvârșită de părinții ilfoveni, raclele cu odoarele despre care se știe că au puteri miraculoase au fost așezate la loc de cinste și date spre închinăciunea credincioșilor într-un minunat altar de vară, unde cântecul inimii, armonia și parfumul florilor te conduc în tărâmul nevăzut al luminii și speranței.

Șapte zile de sărbătoare, la Voluntari

La Catedrala Voluntari, fiecare zi în care s‑au păstrat moaștele ce amintesc de puterile tămăduitoare și protectoare ale Maicii Domnului, Ocrotitoarea României, și ale Sfântului Stelian a fost o continuă sărbătoare. În cinstea lor, preoții au săvârșit, zilnic, slujbe speciale, de laudă și binecuvântare a Cinstitelor Daruri. S‑au oficiat slujbe care descriu frumusețea plină de splendoare și măreție a Preacuratei Fecioare Maria și iubirea de adevăr, de divinitate și de semenii în suferință a Sfântului Stelian. Pelerinajul s-a încheiat cu o slujbă grandioasă, săvârșită de părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal și un sobor impresionant format din peste 20 de preoți ai Protopopiatului Ilfov Nord, duminică, pe 14 mai.

Felicitări din inimă gazdelor!

Cu dragostea-i părintească, după Sfânta Liturghie, părintele Veniamin Goreanu a felicitat gazdele, în frunte cu primarul Florentin Pandele, recunoștința sa pentru primirea frumoasă, evlavioasă și, mai ales, pentru modul în care au știut întotdeauna să-și arate iubirea și prețuirea pentru valorile creștine ce însuflețesc comunitatea. Pe lângă îndemnul la sporirea în credință și iubire, părintele Veniamin le‑a transmis credincioșilor de la Voluntari, un mesaj de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care nu a putut participa la eveniment deoarece a fost prezent la canonizarea Sfinților Putneni de la Mănăstirea Putna. Felicităm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, organizatorii pelerinajului care au au dat șansa câtorva mii de oameni să purceadă în această călătorie sfântă, în care să fie, cu inima, cât mai aproape de Dumnezeu!

„Este o mare bucurie să avem aici Brâul Maicii Domnului și moaștele Sfântului Stelian. România este considerată Grădina Maicii Domnului și este iubită de Sfânta Fecioară Maria. Aceasta este Maica noastră, a tuturor, nu doar a Mântuitorului Hristos. De aceea, ne aude rugile și este gata să se roage pentru noi înaintea Domnului ori de câte ori îi cerem ajutorul. Ne bucurăm că avem aici și moaștele Sf. Stelian, care este protectorul copiilor și al familiilor creștine. Prezența moaștelor aici, este foarte importantă pentru noi toți fiindcă sfinții ne apropie de Dumnezeu. Prin ei, Hristos este cu noi”, a spus părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, în cuvântarea sa de suflet.

„Se simte în aer bucuria binecuvântării pe care o primim astăzi, prin acești sfinți, de la Iisus Hristos. Personal, am cunoscut oameni care s-au rugat anul trecut la Brâul Maicii Domnului și s-au bucurat de minunile Sale. Știu oameni cu probleme de sănătate care s-au însănătoșit, tineri care nu puteau avea copii din motive medicale și au devenit părinți, iar acum vin să-I mulțumească pentru toate marile daruri primite. Mulțumim Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea de a aduce moaștele aici, domnului primar, Florentin Pandele, doamnei primar general al Capitalei, Gabriela Firea, delegației din Grecia, părintelui Consilier Patriarhal, Veniamin Goreanu și tuturor celor ce iubesc Biserica noastră! Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate și fapte bune”, a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.

„De cinci zile, la Brâul Maicii Domnului și la moaștele Sf. Stelian am văzut tineri, copii, oameni de toate vârstele și din toate regiunile țării. Sunt și credincioși veniți de pe alte meleaguri, din Serbia, Bulgaria, Spania și Italia, special ca să se roage și aducă cinstire sfinților. Faptul că ați venit în număr atât de mare să vă rugați împreună cu noi este o dovadă clară că suntem uniți în credință. Este și o mare speranță că poporul român nu moare. Sper ca, în urma rugăciunilor, să plecați acasă cu sufletele mai liniștite și cu inimile unse de iubire și speranță. Ne rugăm ca, în următorii doi ani, Maica Domnului să ne dea puterea să terminăm toate lucrările Catedralei, la care ați contribuit cu toții, și bogați, și săraci, deopotrivă”, a spus primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele.