În plină pandemie de coronavirus, accesul la tratamente inovatoare reprezintă o prioritate pentru specialiștii Ministerului Sănătății. În contextul epidemiologic, experții iau măsuri pentru ca schemele terapeutice să includă noi molecule.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 522, ediția print
Introducerea unor noi molecule pe piața farmaceutică este un lucru extrem de necesar dacă ținem cont de faptul că mii de medicamente au dispărut din România în ultimii ani și numeroși bolnavi sunt în pericol de a-și pierde viața în lipsa tratamentelor adecvate. Majoritatea produselor farmaceutice retrase de pe piață ar avea un rol extrem de important în schemele terapeutice ale pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, digestive, cancere, afecțiuni ale sistemului nervos și ale aparatului respirator. Acum, autoritățile caută soluții pentru a fi reluate studiile clinice care vor face posibilă punerea pe piață a unor molecule noi.
„Noi chiar am discutat cu cei la Agenţia Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pentru a relua tot ce înseamnă studii şi a putea readuce sau aduce pe piaţă molecule noi. (…) Noi am făcut evaluarea în acest mod. O să vedeţi în următoarea perioadă şi o schimbare de structură şi o schimbare de conducere la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, prin prisma atât a studiilor, a preţurilor, cât şi a evaluării prezenţei medicamentelor pe piaţă şi a soluţiilor pe care le putem găsi”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cadrul unei dezbateri online intitulată „Inovaţia medicală: acces, impact, schimbări”, organizată de DC Media Group.
Potrivit ministrului Sănătății, deja se pregătesc mai multe ordine de ministru pentru molecule inovatoare. „Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, pregătim mai multe ordine de ministru al Sănătăţii pentru tot ce înseamnă molecule inovative, le avem în discuţie cu tot ce înseamnă producători şi importatori de medicamente, cât şi biosimilare. Suntem în momentul în care trebuie să facem o schimbare şi cred că am văzut-o cu toţii, trebuie făcută o schimbare şi în industria farma şi tot ce înseamnă piaţa de medicamente, în condiţiile în care avem o cerere şi în care pacientul în acest moment este dispus să plătească şi un preţ mai mare, dar să se găsească pe piaţă. În următoarea perioadă aşteptăm o reevaluare la tot ce înseamnă punctaj şi condiţii de investigaţii, în ce măsură putem acorda în acest moment o telemedicină şi în ce măsură pacientul trebuie să fie faţă în faţă, modul în care putem face spitale dedicate şi în acelaşi timp şi programările care trebuie să le urmărim atât ca medici specialişti, cât şi ca medici de familie, să ducem parcursul acestui pacient cronic până la sfârşit în evaluările lui periodice”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.
Peste 2.000 de medicamente au fost retrase de pe piață, în ultimii ani
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) atrăgea atenția încă din 2016 asupra situației extrem de grave în care se aflau bolnavii cronici rămași fără medicamente. Membrii Coaliției explicau încă de atunci că, în timp ce anumiți pacienți se află în imposibilitatea de a cumpăra produsele scumpe existente pe piață, alții se află în situația în care organismul lor nu acceptă tratamentele de substituție. La acea vreme, COPAC a demarat chiar și o campanie intitulată “STOP dispariției medicamentelor din România!”. Programul își propunea să aducă în atenția autorităților și opiniei publice tot mai multe cazuri de pacienți care nu aveau tratament și să facă toate demersurile pentru a rezolva problema accesului la tratament, cu care se confruntau pacienții din țara noastră. Reamintim că peste 2.000 de medicamente au fost retrase de pe piață în ultimii ani, prin scăderea prețurilor produselor.