În total, 232 medici au fost reclamaţi la colegiile medicilor din ţară, în 2015, iar 23 dintre aceştia au fost sancţionaţi, numărul fiind în scădere faţă de 2014, când au fost 33 de sancţiuni, în urma a 192 de plângeri, potrivit raportului de activitate al Colegiului Medicilor din România (CMR).

Raportul de activitate pe 2015 al Colegiului Medicilor din România arată că 23 de doctori din 232 de medici reclamaţi, au fost sanţionaţi, 11 au primit mustrare, opt au primit avertisment şi doi au primit interdicţia de a exercita profesia sau alte activităţi medicale. Prin comparaţie, în 2014 au fost 33 de sancţiuni la 192 de plângeri.

De asemenea, potrivit raportului pe 2015, au rămas nesancţionate 113 cauze, iar în şapte dintre acestea s-a retrimis dosarul la colegiul teritorial pentru luarea unei decizii. Totuşi, în 11 cazuri a fost respinsă contestaţia, iar pentru un caz a fost retrasă.

 

”Sancţiunile încep de la mustrare, amendă, suspendarea temporară a calităţii de membru al Colegiului şi ridicarea dreptului de a practica. Cele mai multe reclamaţii sunt pe cazuistică de specialităţi chirurgicale, apoi urmează cele de medicină de urgenţă, apoi sunt cele obstetricale şi cele de medicină de familie, dar sunt şi reclamaţii pentru un întreprins prejudiciu, modul în care se poartă şi comunică medicul cu familia şi cu pacientul”, a declarat pentru Mediafax, Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.